De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko (53) is zaterdag vrijgelaten. Dat hebben het onafhankelijke Oekraïense persbureau Oenian en het Russische Itar-Tass gemeld.

Timosjenko verliet volgens een fotograaf van het Britse persbureau Reuters zwaaiend naar haar aanhangers het gevangenisziekenhuis in het oost-Oekraïense Charkov.

Daar heeft Timosjenko wegens haar slechte gezondheid het grootste deel van haar detentie doorgebracht.

Kort na haar vrijlating zei de oud-premier dat zij zich bij de eerstvolgende presidentsverkiezingen kandidaat wil stellen. Het parlement in Kiev sprak eerder op de dag uit dat die eind mei moeten plaatshebben.

Zij sprak waardering uit voor het besluit van het parlement zaterdag om een afzettingsprocedure tegen president Viktor Janoekovitsj op gang te brengen. ''Ons land zal vanaf vandaag de zon en lucht kunnen zien, omdat er aan een dictatuur een einde is gekomen'', zei de oud-premier.

Timosjenko gaat zaterdag nog naar Maidan, het Onafhankelijkheidsplein, in het centrum van de hoofdstad Kiev, zo liet oppositieleider Arseni Jatsenjoek na een telefoongesprek met haar weten. Maidan is het verzamelpunt van de tegenstanders van Janoekovitsj.

Ambtsmisbruik

De oud-premier werd op 11 oktober 2011 onder zware protesten uit het buitenland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor ambtsmisbruik.

Timosjenko zou haar positie van premier hebben misbruikt bij de onderhandelingen over een overeenkomst met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Het parlement maakte zaterdag de vrijlating van de oud-premier mogelijk. De 53-jarige Timosjenko was premier in 2005 en van eind 2007 tot 3 maart 2010. Zij lijdt aan ernstige rugklachten.

Bondgenoot

Eerder op de dag is Oleksandr Turchynov, een bondgenoot van Timosjenko tot nieuwe voorzitter van het parlement gekozen.Turchynov vervangt per direct Vladimir Rybak, die juist gold als vertrouweling van president Janoekovitsj.

Janoekovitsj is inmiddels, na een week van hevige protesten tegen zijn regering, de hoofdstad Kiev ontvlucht en de oppositie claimt controle te hebben over de stad.

Het parlement heeft er zaterdag mee ingestemd een afzettingsprocedure te starten tegen Janoekovitsj. De president liet eerder op de dag nog weten niet van plan te zijn om zijn functie neer te leggen. Het parlement wil hem nu alsnog weg hebben.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Chronologie van de onrust in Oekraïne 

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

De tegenstanders van de Oekraïense president 

Alle berichten over Oekraïne