De oppositie in Oekraïne claimt dat zij de controle heeft over de hoofdstad Kiev. Regeringstegenstanders zeggen dat ze de zetel van de regering, het parlement en de president hebben overgenomen.

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog

Dat melden Oekraïense media zaterdag. ''Wij eisen het onmiddellijke aftreden van de president'', aldus een van de leiders van de oppositie. 

De partij van president Viktor Janoekovitsj beschuldigt de oppositie ervan dat zij op deze manier een staatsgreep pleegt. Tijdens het congres van de Partij van de de Regio in Charkov sprak men van een "gewapende machtsovername''.

De ordetroepen in het land hebben zaterdag officieel de kant van de oppositie gekozen.

Afgegrendeld

Het parlement van Oekraïne, de Rada, is door gewapende betogers volledig afgegrendeld. Zij willen de parlementariërs in het gebouw op die manier dwingen zaterdagmiddag een besluit te nemen over het afzetten en arresteren van Janoekovitsj. 

Oppositieleider Arsenij Jatsenjoek liet voor het parlementsgebouw weten dat 'vanaf nu de democratie wordt hersteld' en dat Oekraïne 'op weg naar de Europese Unie' is.

Janoekovitsj is op zijn beurt uit Kiev vertrokken. Hij is wel nog steeds in Oekraïne"Janoekovitsj heeft geen intentie het land te verlaten," zegt Hanna Herman, een vertrouweling van de president tegen persbureau AP

Zij bevestigt het vertrek van Janoekovitsj naar de oostelijk gelegen stad Charkov. Het zou slechts gaan om een "bezoek" omdat hij in die regio veel steun geniet.

Televisie

De president zal later op de dag op televisie verschijnen, zo meldt een regeringsbron aan het Russische Interfax. De president zou nog andere regio's in Oekraïne willen bezoeken voordat hij terugkeert naar Kiev, heette het.

Maar Janoekovitsj' vertrek naar Charkov wordt door velen niet los gezien van de ontwikkelingen van vrijdag. Oppositieleiders tekenden toen een akkoord met de president dat een uitweg moet bieden uit de politieke crisis in het land. 

Nieuwe minister

Binnen de Oekraïense politiek hebben zich zaterdagochtend onderwijl de nodige verschuivingen voorgedaan. De voorzitter van het parlement, Vladimir Rybak, heeft zijn aftreden aangekondigd.

Rybak gaf 'problemen met zijn gezondheid' als reden voor de stap. Rybak geldt als een vertrouweling van president Janoekovitsj. Lid van de oppositie, Oleksandr Turchynov zal hem vervangen.

Het Oekraïense parlement heeft zaterdag verder een opvolger aangewezen voor de gehate minister van Binnenlandse Zaken, Vitali Zacharsjenko, die vrijdag het veld moest ruimen. Arsen Avakov, een lid van de oppositie, zal zijn opvolger worden.

Zacharsjenko, bondgenoot van president Viktor Janoekovitsj, wordt verantwoordelijk gehouden voor het geweld tegen demonstranten. Avakov blijft in elk geval op de belangrijke post tot een nieuwe overgangsregering aantreedt.

Delegatie EU

Het Europees Parlement heeft in een verklaring laten weten dat de EU een officiële delegatie naar Oekraïne zal sturen om daar leden van het parlement te ontmoeten. Hierbij zal ook over toekomstige steun worden gesproken.

Onder de twaalf leden van de delegatie is de Nederlander Hans van Baalen (VVD). De groep parlementsleden reist zaterdagmiddag af naar Kiev en zal daar twee dagen blijven.

Controle

Tegenstanders van de regering zeggen sinds de nacht van vrijdag op zaterdag de controle te hebben over het kantoor van de president in Kiev. Journalisten melden ook dat ze ongestoord in de residentie van de president konden komen en dat deze niet meer werd bewaakt.

De straten naar het paleis zijn het domein van demonstranten net als de ingangen van het parlementsgebouw. Ook andere regeringsgebouwen staan volgens de nieuwszender leeg. 

Onrust

Dinsdag braken bloedige rellen uit in hoofdstad Kiev nadat Rybak had geweigerd hervormingen op de agenda van het parlement te zetten. 

Aanleiding voor de onrust in Oekraïne is een reeks overeenkomsten die de regering van president Janoekovitsj sloot met de Russen om de wederzijdse handel en samenwerking te verbeteren. Zo kwamen de beide landen in december overeen dat Rusland de gasprijs voor Oekraïne zal verlagen. 

Door een deal met de Russen te sluiten, wees Janoekovitsj een overeenkomst met de EU van de hand. Dat leidde tot protest onder een groot deel van de pro-Westerse bevolking van Oekraïne.

Het ministerie van Volksgezondheid in Oekraïne meldde vrijdag dat de onrust in Kiev sinds dinsdag aan zeker 77 mensen het leven gekost heeft. Honderden mensen zijn bij de gevechten tussen demonstranten en de politie in de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein gewond geraakt.

Locatie van het centrale plein in Kiev:


Grotere kaart weergeven

Wapens

De Oekraïense minister van Defensie Pavel Lebedev verklaarde in een een telefoongesprek vrijdag met zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel dat "Oekraïense militairen de beschermers blijven van het volk". En dat "ze hun wapens niet tegen het Oekraïense volk gebruiken". 

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte de inhoud van het gesprek zaterdag bekend. Lebedev liet volgens het Pentagon weten dat de aanwezigheid van het leger in het land bedoeld is om eigendommen van Defensie te beschermen.

Chronologie van de onrust in Oekraïne 

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

De tegenstanders van de Oekraïense president 

Alle berichten over Oekraïne

Situatie in Oekraïne

De oppositie in Oekraïne claimt dat zij de controle heeft over de hoofdstad Kiev. © AFP
Demonstranten bezetten zaterdag het presidentiële paleis in de Oekraïense hoofdstad Kiev. © ANP
Regeringstegenstanders zeggen dat ze de zetel van de regering, het parlement en van de president hebben overgenomen. © AFP
'Wij eisen het onmiddellijke aftreden van de president'', aldus een van de leiders van de oppositie. President Viktor Janoekovitsj zou volgens mediaberichten Kiev hebben verlaten. © AFP
Vitali Klitsjko, een van de oppositieleiders, laat zaterdagochtend eveneens weten dat de president de hoofdstad had verlaten. © AFP
Volgens de BBC zou er geen politie meer bij de residentie van president Viktor Janoekovits staan. De residentie van president Viktor Janoekovits is verlaten en onbewaakt. © AFP
De aankondiging van een akkoord heeft eerder deze week niet meteen geleid tot een wapenstilstand © AFP
Een demonstrant vat vlam terwijl hij dekking zoekt achter de barricades in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Na een rustige nacht braken er donderdagmorgen opnieuw gevechten uit tussen betogers en ordetroepen in het centrum van de stad. © AFP
Journalisten verzamelen zich voor het presidentieel paleis in Kiev. © AFP
Een man die ervan wordt beschuldigd een sluipschutter te zijn die op betogers heeft gevuurd, wordt afgevoerd. © AFP
Betogers rijden met een auto door de straten van Kiev. © AFP
Een kist met het lichaam van een dode betoger wordt langs andere betogers gedragen. © AFP