De Oekraïense oppositie heeft het akkoord met president Viktor Janoekovitsj ondertekend. Volgens oppositieleider Oleh Tyahnybok stemde een raad van betogers voor de ondertekening.

De antiregeringsbetogers lieten eerder weten wel een voorwaarde aan hun handtekening te verbinden: ze zouden het akkoord alleen steunen als de huidige minister van Binnenlandse Zaken en de hoogste openbaar aanklager niet plaatsnemen in de overgangsregering.

De eerste van die eisen lijkt vrijdag direct ingewilligd te zijn. Het parlement van Oekraïne heeft 's middags namelijk voor het vertrek van minister Vitali Zacharsjenko gestemd.

Zacharsjenko wordt verantwoordelijk gehouden voor het geweld tegen demonstranten.

Grondwet

President Janoekovitsj had vrijdag eerder op de dag al laten weten dat hij de belangrijkste eisen van de oppositie zou inwilligen om een einde te maken aan de politieke crisis. Zo zal ook de grondwet van 2004 terugkomen, waarmee de macht van de president wordt ingeperkt.

Daarnaast komen er dit jaar al verkiezingen en een regering van nationale eenheid. 

Janoekovitsj heeft vrijdag tevens twee dagen van nationale rouw afgekondigd voor de zeker 77 doden die deze week zijn gevallen bij het geweld in Kiev. Vlaggen op overheidsgebouwen hangen dit weekend halfstok en concerten en sportevenementen worden afgelast.

Timosjenko

Als onderdeel van de tegemoetkomingen richting de oppositie heeft het Oekraïense parlement vrijdag ook een wet aangenomen waardoor de aanklachten tegen de gedetineerde oud-premier Joelia Timosjenko niet meer als strafbare feiten gelden. Zo kan de Oekraïense oppositieleidster op vrije voeten komen.

Timosjenko zit in de gevangenis vanwege onder meer machtsmisbruik tijdens haar premierschap. Meteen na de beslissing steeg groot gejuich op uit de gelederen van de antiregeringsbetogers in het centrum van Kiev.

President Janoekovitsj moet de wet nog ondertekenen voordat deze van kracht wordt.

Moed

Twee EU-ministers van Buitenlandse Zaken uit Duitsland en Polen, die als bemiddelaar hadden opgetreden, woonden vrijdag de ondertekeningsceremonie in het presidentiële kantoor bij, net als de Russische bemiddelaar, Vladimir Loekin.

De EU-ministers prezen alle partijen voor hun moed, en riepen op tot een onmiddellijk einde aan het geweld. Europees president Herman Van Rompuy sprak in een verklaring over een noodzakelijk compromis voor de start van ''de onmisbare politieke dialoog voor een democratische, vreedzame uitweg uit de crisis''.

Volgens Van Rompuy veroorzaakte de crisis ''aan alle kanten'' al te veel lijden en bloedvergieten. Hij beschouwt het als de verantwoordelijkheid van alle partijen om moedig te zijn en woorden in daden om te zetten omwille van de toekomst van Oekraïne.

Witte Huis

Ook het Amerikaanse Witte Huis heeft het akkoord tussen de Oekraïense regering en oppositieleiders verwelkomd. De Verenigde Saten blijven echter bereid sancties op te leggen als de afspraken niet worden nagekomen.

''De focus moet nu liggen op het uitvoeren van het akkoord. Dit houden we nauwlettend in de gaten'', zei een regeringswoordvoerder. Het moet nog blijken of de afspraken inderdaad leiden tot een einde aan het geweld.

Kiev

De aankondiging van Janoekovitsj dat er een akkoord zou worden getekend, leidde vrijdaochtend niet meteen tot rust op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

De politie meldde vrijdag dat ''deelnemers aan de wanorde op politieagenten begonnen te schieten, toen ze in de richting van het parlement door afzettingen heen wilden''. De BBC zegt echter dat het onduidelijk is waar de schoten vandaan kwamen. 

Het ministerie van Volksgezondheid in Oekraïne meldt vrijdag dat de onrust in Kiev sinds dinsdag aan zeker 77 mensen het leven gekost heeft. Honderden mensen zijn bij de gevechten tussen demonstranten en de politie in de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein gewond geraakt.

Aanleiding

Aanleiding voor de onrust in Oekraïne is een reeks overeenkomsten die de regering van president Janoekovitsj sloot met de Russen om de wederzijdse handel en samenwerking te verbeteren. Zo kwamen de beide landen in december overeen dat Rusland de gasprijs voor Oekraïne zal verlagen. 

Door een deal met de Russen te sluiten, wees Janoekovitsj een overeenkomst met de EU van de hand. Dat leidde tot protest onder een groot deel van de pro-Westerse bevolking van Oekraïne.

Zes dingen die je moet weten over Oekraïne

Bekijk een chronologisch overzicht van de onrust in Oekraïne

Dossier Oekraïne | De tegenstanders van de Oekraïense president