De situatie op de Krim is inmiddels onberekenbaar. Mogelijk zijn er 15.000 Russische troepen in Oekraïne. en het Westen lijkt weinig grip te hebben op de acties van Rusland. Zes dingen die u moet weten over Oekraïne.

1. Het oosten van Oekraïne is Russisch georïenteerd, het westen focust zich op de EU

Oekraïne is een voormalig Sovjetland met 45 miljoen inwoners, dat in 1991 de onafhankelijkheid uitriep. Het is een overwegend christelijk land, met grote verschillen tussen Oost en West. Kiev ligt precies in het midden van het land en de stad is dan ook het belangrijkste strijdtoneel. 

2. De verdreven president Janoekovisj komt uit het oosten van het land

Hij is Russisch georiënteerd en spreekt bijvoorbeeld beter Russisch dan Oekraïens. Hij wordt door West-Oekraïne gezien als de 'man van Moskou'. In 2004 verloor Janoekovitsj de presidentsverkiezingen van Viktor Joesjtsjenko.

Janoekovitsj won wel de tweede ronde, maar die werd door het Hooggerechtshof ongeldig verklaard vanwege grootschalige fraude. Ook toen gingen mensen al de straat op uit protest tegen de corruptie: de Oranjerevolutie. In 2010 werd Janoekovitsj president.

3. Veel van de invloedrijke bedrijven zijn in handen van de familie van Janoekovitsj, of eigendom van vrienden

Janoekovitsj houdt een schimmige greep op de financiën van Oekraïne. De regering onderhoudt nauwe banden met de rijkste groep zakenlieden. Bedrijven worden op ondoorzichtige wijze vergaard.

4. Een groot deel van Oekraïne is woedend sinds de president een reeks handelsovereenkomsten sloot met Rusland

Al in december wordt er geprotesteerd. Rusland had toen al gedreigd met sancties als Janoekovitsj in zee zou gaan met de EU. De keuze voor Rusland leidde tot protest onder een groot deel van de pro-Westerse bevolking van Oekraïne. Betogers zijn ook woedend over de corruptie.

5. Vorige week ging het goed mis vanwege het besluit om hervormingen van de grondwet niet op de agenda te zetten

Op 18 februari gingen de betogers de straat op. Alleen op dinsdag vielen al 28 doden. Honderden mensen raakten gewond. Een wapenstilstand werd overeengekomen, maar hield geen stand: donderdag kwamen nog eens tientallen betogers om. De betogers waren kwader dan ooit, en stonden tegenover een politiemacht die harder dan ooit optrad.

6. Er komen vervroegde verkiezingen en een coalitie zal het land in de tussentijd regeren

Janoekovitsj stelde onder grote druk van de EU en de oppositie een akkoord voor, dat op 21 februari door de oppositieleiders en betogers werd ondertekend. Inmiddels heeft het parlement voorzitter Aleksandr Toertsjinov tot tijdelijk president gebombardeerd. Tegen Janoekovitsj is een afzettingsprocedure begonnen. 

Bekijk een chronologisch overzicht van de onrust in Oekraïne

Dossier Oekraïne | De tegenstanders van de Oekraïense president