De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj bevestigt dat er vervroegde presidentiële verkiezingen zullen worden gehouden. Oppositieleiders en de betogers zouden vrijdagmiddag akkoord zijn gegaan. 

Volgens oppositieleider Oleh Tyahnybok stemde een raad van betogers vóór ondertekening van het akkoord.

De antiregeringsbetogers verbinden echter wel een voorwaarde aan hun handtekening: zij steunen het akkoord alleen als de huidige minister van Binnenlandse Zaken en de hoogste openbaar aanklager niet plaatsnemen in de overgangsregering.

Alle oppositieleiders zouden onderweg zijn naar het kantoor van de president. 

Grondwet

Janoekovitsj maakte vrijdagochtend ook bekend dat Oekraïne zal terugkeren naar de grondwet van 2004, waarin de president minder macht heeft.

De president beloofde na urenlange gesprekken met de oppositieleiders bovendien dat een overgangsregering zal worden gevormd, gebaseerd op een coalitie. 

'Voorzichtig'

De Franse minster Laurent Fabius waarschuwde vrijdag in Kiev wel dat het nog te vroeg is om te juichen. 

Ook premier Tusk van Polen pleitte voor voorzichtigheid: ''Als het akkoord wordt getekend, geeft dat de hoop dat dat een beginpunt is, maar ik zou voorzichtig zijn bij het voorspellen van het einde van het conflict'', zei hij.

De onderhandelingen hadden de hele nacht geduurd en werden als "zeer moeizaam" omschreven. Eerder op de ochtend werd bekend dat de besprekingen tussen Janoekovitsj, de oppositie en de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk waren onderbroken

De ministers uit Duitsland en Polen gaan vrijdag in Kiev opnieuw in overleg met Oekraïense oppositieleiders en vertegenwoordigers van de antiregeringsdemonstranten. 

Sancties

Het opleggen van Europese sancties hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne. Dat benadrukte een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel vrijdag.

De woordvoerster reageerde op de berichten dat er een akkoord is tussen regering en tegenstanders.

Donderdag werd bekendgemaakt dat er op korte termijn sancties zullen worden opgelegd aan personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Zo zou hen een visaverbod worden opgelegd. Ook zouden de tegoeden van de verantwoordelijken worden bevroren. 

Premier Mark Rutte stelde vrijdag dat "de barbarij moet stoppen". 

Plein

De aankondiging van een akkoord heeft niet meteen geleid tot rust op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De politie meldde vrijdag dat ''deelnemers aan de wanorde op politieagenten begonnen te schieten, toen ze in de richting van het parlement door afzettingen heen wilden''. De BBC zegt echter dat het onduidelijk is waar de schoten vandaan komen. 

Het ministerie van Volksgezondheid in Oekraïne meldt vrijdag dat de onrust in Kiev sinds dinsdag aan zeker 77 mensen het leven gekost heeft. Honderden mensen zijn bij de gevechten tussen demonstranten en de politie in de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein gewond geraakt.

Het ministerie meldde donderdagmiddag dat zeker 64 mensen waren omgekomen. Andere schattingen liggen hoger. Zo zei het hoofd van de medische hulp van de demonstranten tegen de regering donderdag, dat alleen al die dag ongeveer honderd mensen waren omgekomen.

Grens

Grensovergangen tussen Polen en Oekraïne die vanwege de politieke chaos werden geblokkeerd, zijn weer open. Dat heeft de Poolse grensbewaking bekendgemaakt.

Alle grensposten functioneren weer normaal, zei een woordvoerster van de dienst.

Aanleiding

Aanleiding voor de onrust van dinsdag was het besluit van parlementsvoorzitter Vladimir Rybak om hervormingen van de grondwet niet op de agenda te zetten. 

Een groot deel van Oekraïne is woedend op de regering van Janoekovitsj sinds de president een reeks overeenkomsten sloot met de Russen om de wederzijdse handel en samenwerking te verbeteren. Zo kwamen de beide landen in december overeen dat Rusland de gasprijs voor Oekraïne zal verlagen. 

Door een deal met de Russen te sluiten, wees Janoekovitsj een overeenkomst met de EU van de hand. Dat leidde tot protest onder een groot deel van de pro-Westerse bevolking van Oekraïne. De recente geweldsuitbarsting in Kiev volgt op het besluit van Janoekovitsj om een pro-Russische koers te varen. Ook zijn betogers kwaad over de corruptie in Oekraïne.

Bekijk een chronologisch overzicht van de onrust in Oekraïne

Dossier Oekraïne | De tegenstanders van de Oekraïense president