In bibliotheken in de Japanse hoofdstad Tokio zijn uit meer dan tweehonderd exemplaren van het dagboek van Anne Frank en soortgelijke boeken pagina's gescheurd.

Pagina’s uit ten minste 250 kopieën van het wereldberoemde dagboek zijn kapotgescheurd volgens een woordvoerder van de bibliotheken in Tokio.

"We weten nog niet waarom dit is gebeurd, ook hebben we geen idee wie dit heeft gedaan", aldus de woordvoerder.

"Momenteel hebben we klachten gekregen uit vijf van de 23 stadsdelen van Tokio over vernielingen van het dagboek", zegt hij. "We weten nog niet precies hoeveel bibliotheken in totaal slachtoffer zijn geworden van deze daad."

Zeker tien tot twintig bladzijdes zouden uit de dagboeken gescheurd zijn. Hierdoor zijn de boeken onbruikbaar geworden.

In de deelwijk Suginami zijn 119 dagboeken van Anne Frank vernield in elf verschillende bibliotheken. Elk boek dat te vinden was met de zoekterm Anne Frank zou kapotgemaakt zijn.

Het Amerikaanse Simon Wiesenthal Center (SWC), een Joods internationale rechtengroep, zegt geschokt te zijn over de vernielingen. 

"Het lijkt op een georganiseerde actie tegen Anne Frank, één van de anderhalf miljoen Joodse kinderen die zijn vermoord door de Nazi's in de Tweede Wereldoorlog", zegt een medewerker van het SWC.