Het parlement van Oekraïne heeft donderdag beslist dat een antiterreuractie in het land moet worden beëindigd. Alle eenheden moeten zich terugtrekken in de kazerne. 

Oekraïense tv-zenders meldden dat donderdagavond.

De Oekraïense geheime dienst SBU had woensdag een ''antiterreuractie'' aangekondigd tegen ''radicale en extremistische groeperingen''.

Veiligheidstroepen schoten donderdag daadwerkelijk op tegenstanders van de regering van Viktor Janoekovitsj in Kiev. Bij de veldslag in het centrum van de stad, die uren duurde, vielen tientallen doden.

Strafmaatregelen

Op donderdagavond werd bekend dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken tijdens spoedberaad in Brussel hadden besloten strafmaatregelen te nemen tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in het Oost-Europese land.

De ministers besloten tot een inreisverbod voor de verantwoordelijken van het geweld en de tegoeden van die personen zullen worden bevroren. Voor wie de sancties precies gaan gelden, is nog niet duidelijk.

Aan een lijst met namen en aantallen zou nog worden gewerkt. Frans Timmermans liet desgevraagd weten dat president Viktor Janoekovitsj op de zwarte lijst zou kunnen komen. 

Terugtrekken

Ook de VS heeft laten weten bereid te zijn tot sancties tegen de verantwoordelijken in Oekraïne. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft Janoekovitsj donderdag telefonisch opgeroepen om onmiddellijk alle politie, sluipschutters en andere eenheden terug te trekken.

Ook in een telefonisch onderhoud met de Poolse premier Donald Tusk heeft Biden gesproken over Oekraïne. ''Zij bespraken welke stappen de Verenigde Staten, Polen en de Europese Unie nemen om een einde aan het geweld te maken en een politieke oplossing te vinden die in het belang is van het Oekraïense volk", zo liet het Witte Huis in een verklaring weten.

Wapenstokken

Er komt geen wapenembargo. Maar er komt wel een verbod op het exporteren van spullen die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan, zoals bijvoorbeeld wapenstokken.

"Besloten is om snel te handelen, in de komende uren", stelde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino. Timmermans zei te verwachten dat de sancties in één of twee dagen in zouden gaan.

Overgangsregering

Eerder werd al bekendgemaakt dat de drie EU-ministers die in Kiev zijn een stappenplan voor een overgangsregering hebben voorgelegd aan Janoekovitsj. Dat plan moet een politieke oplossing bieden voor het conflict in Oekraïne. 

Laurent Fabius van Frankrijk, Frank-Walter Steinmeier van Duitsland en Radoslaw Sikorski van Polen bespraken het plan donderdag met Janoekovitsj. Ze hebben ook met oppositieleiders gesproken. De onderhandelingen met Janoekovitsj gaan donderdagavond verder. ''We gaan op dit moment terug voor een ontmoeting met de president'', liet Fabius weten.

Volgens Fabius is er nog geen definitieve beslissing over de ''routekaart'' die een einde moet maken aan de crisis in Oekraïne. Eerder meldde de Poolse premier Donald Tusk wel dat Janoekovitsj nog dit jaar vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen zou willen houden.

Bereidheid

In de gesprekken met de Europese ministers zou de Oekraïense president ook bereidheid hebben getoond tot een ''regering van nationale eenheid binnen tien dagen en veranderingen aan de grondwet voor de zomer'', aldus Tusk. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, is een van de EU-bemiddelaars in de delegatie die donderdag spreekt met Janoekovitsj.

De drie ministers van Buitenlandse Zaken uit Duitsland (Steinmeier), Frankrijk (Fabius) en Polen (Sikorski) blijven nog tot vrijdag in Oekraïne.

''We gaan een nacht van moeilijke onderhandelingen tegemoet'', liet de woordvoerder van de Poolse minister Sikorski weten.

Bekijk een chronologisch overzicht van de onrust in Oekraïne

Dossier Oekraïne | Timmermans wil geen bemiddeling VN in Oekraïne | De tegenstanders van de Oekraïense president

Nieuwe gevechten Oekraïne

Activisten stellen echter dat er donderdag zeker honderd doden zijn gevallen onder de demonstranten. © ANP
Gevechten zijn nog altijd gaande in en rondom het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. © AFP
Betogers in gevecht zijn donderdagochtend in gevecht met de ordetroepen. © ANP
Rondom het plein zijn nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. © ANP
Het plein zou weer grotendeels in handen zijn van de demonstranten, die nieuwe barricaden opwerpen. © AFP
Een demonstrant zoekt dekking tegen sluipschutters op de daken rondom het Onafhankelijkheidsplein Maidan. © AFP
Demonstranten lopen bij een grote plas bloed. Door gevechten tussen politie en betogers zijn veel gewonden en doden gevallen. © AFP
Het bestand in Oekraïne lijkt van korte duur te zijn geweest. © AFP
Na een rustige nacht braken er donderdagmorgen opnieuw gevechten uit tussen betogers en ordetroepen in het centrum van de hoofdstad Kiev. © AFP
Volgens een verslaggever van de BBC gooiden actievoerders brandbommen en staken ze vuurwerk af. Er zijn op en rondom het Onafhankelijkheidsplein Maidan in de hoofdstad Kiev nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. © AFP
Agenten beantwoorden de brandbommen met luide stungranaten. De sfeer op het plein is gespannen. Ook wordt er melding gemaakt van geweerschoten. © ANP
Tot 7.00 uur donderdagochtend zouden er geen geweldadige incidenten zijn geweest. Wel zou er nog steeds brand woeden op en rondom het Onafhankelijkheidsplein. © ANP
Oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek verklaarden woensdagavond na een ontmoeting met het staatshoofd Viktor Janoekovitsj dat de president hen een wapenstilstand had beloofd. © ANP
Vuurwerk ontploft tussen leden van de oproerpolitie in Kiev. © ANP
Brandhaarden en vuurwerk vullen het Onafhankelijkheidsplein. © ANP
Westerse landen dreigden woensdag met sancties tegen Oekraïne. © AFP
Het kabinet wil dat zorgvuldig wordt gekeken naar wie precies voor het geweld verantwoordelijk is. ''Sancties moeten zo specifiek en doelgericht mogelijk worden ingezet, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt welke voorwaarden zijn verbonden aan de eventuele opheffing ervan.'' © AFP
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schreef woensdagavond, vóór het bestand werd gesloten, in een brief aan de Tweede Kamer dat hij kan leven met sancties. Wel moeten die dan gericht en goed overwogen zijn. Ook leden van de oppositie moeten eronder kunnen vallen. © ANP