De Europese Unie neemt strafmaatregelen tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne.

Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken donderdag besloten in Brussel tijdens spoedberaad. 

De ministers besloten tot een inreisverbod voor de verantwoordelijken van het geweld en de tegoeden van die personen zullen worden bevroren. Voor wie de sancties precies gaan gelden, is nog niet duidelijk.

Een lijst met namen en aantallen ontbreekt nog, maar daar wordt volgens minister Frans Timmermans nu aan gewerkt. Hij sluit niet uit dat president Viktor Janoekovitsj op de zwarte lijst komt. 

Wapenstokken

Er komt geen wapenembargo. Maar er komt wel een verbod op het exporteren van spullen die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan, zoals bijvoorbeeld wapenstokken.

"Besloten is om snel te handelen, in de komende uren", stelt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino. 

Timmermans verwacht dat de sancties in één of twee dagen gaan gelden. ''Europa kan niet zwijgen bij deze slachting die aan de gang is in Oekraïne. Het is een duidelijk signaal dat je je niet ongestraft kunt misdragen.''

Overgangsregering

Eerder werd al bekendgemaakt dat de drie EU-ministers die in Kiev zijn een stappenplan voor een overgangsregering hebben voorgelegd aan Janoekovitsj. Dat plan moet een politieke oplossing bieden voor het conflict in Oekraïne. 

Laurent Fabius van Frankrijk, Frank-Walter Steinmeier van Duitsland en Radoslaw Sikorski van Polen bespraken het plan donderdag met Janoekovitsj. Ze hebben ook met oppositieleiders gesproken. De onderhandelingen met Janoekovitsj gaan donderdagavond verder. ''We gaan op dit moment terug voor een ontmoeting met de president'', liet Fabius weten.

Volgens hem is er nog geen definitieve beslissing over de ''routekaart'' die een einde moet maken aan de crisis in Oekraïne. Eerder meldde de Poolse premier Donald Tusk wel dat Janoekovitsj nog dit jaar vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen zou willen houden.

In de gesprekken met de Europese ministers zou de Oekraïense president ook bereidheid hebben getoond tot een ''regering van nationale eenheid binnen tien dagen en veranderingen aan de grondwet voor de zomer'', aldus Tusk. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, is een van de EU-bemiddelaars in de delegatie die donderdag spreekt met Janoekovitsj.

Doden

In Kiev wordt bij het Onafhankelijkheidsplein sinds dinsdag hevig gevochten tussen anti-regeringsbetogers en veiligheidstroepen. Over het precieze dodental bestaat onduidelijkheid. 

Volgens de Oekraïense oppositie zijn er sinds het verbreken van de wapenstilstand donderdagochtend in het centrum van de hoofdstad Kiev zeker honderd doden gevallen bij gevechten tussen betogers en ordetroepen.

Het officiële dodental sinds dinsdag in Kiev is 64, zo meldde het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid donderdag. Volgens het departement raakten 551 mensen gewond. Een arts die de activisten verzorgde, stelde dat donderdag minstens zeventig betogers zijn gedood.

Volgens de regering is zeker één politieagent omgekomen en zijn circa dertig veiligheidsmedewerkers gewond geraakt.

De betogers hebben donderdag een groot deel van het Onafhankelijkheidsplein dat was ingenomen door de veiligheidstroepen, heroverd. Barricades worden opgehoogd voor opnieuw een lange nacht in Kiev.

Timosjenko

De gevangen Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko heeft de oppositie donderdag opgeroepen niet meer te onderhandelen met Janoekovitsj. Een van de oppositieleiders is Arseni Jatsenjoek, van Timosjenko's eigen partij Vaderland. De ex-premier spreekt in een brief van ''sadistisch geweld'' en vindt dat Janoekovitsj onmiddellijk moet vertrekken en zich voor de rechter moet verantwoorden.

Donderdag werd melding gemaakt van sluipschutters op de daken rondom het Onafhankelijkheidsplein. Zij zouden op de activisten schieten. De meeste doden zouden zijn omgekomen door schotwonden.

Een Poolse televisiezender toonde hoe Oekraïense oproerpolitie met kalasjnikovgeweren op een menigte schiet. Ook journalisten worden onder vuur genomen.

Overgelopen

Voor het eerst sinds de crisis zijn op meerdere plekken in Oekraïne eenheden van de politie overgelopen. In het gebied Transkarpatië en de steden Tsjernivtsi en Poltava zijn agenten volgens lokale media overgegaan naar het kamp van de tegenstanders van Janoekovitsj.

Transkarpatië en Tsjernivtsi liggen in het westen van Oekraïne. Tegenstanders van de pro-Russische Janoekovitsj zijn er in de meerderheid. Radicale betogers plunderden en bezetten in het westen al talrijke overheidsgebouwen.

In de westelijke stad Lviv maakten tegenstanders van de regering honderden wapens buit.

Reizen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt 'niet-essentiële' reizen naar delen van de Oekraïne: de steden Kiev, Ternopil, Lviv, Rivne, Ivano-Frankivsk en Khemlnytsky.

Het ministerie vraagt Nederlanders die in Kiev zijn dringend bepaalde gebieden te mijden: rondom het parlementsgebouw, de Institutska- en Shovkovyychnastraat, Mariinski Park en de Hrushevskohostraat.

Ook kunnen reizigers beter wegblijven van Maidan (Independence Square en European Square) en gemeente- en parlementsgebowen in het centrum van Kiev.

Bekijk een chronologisch overzicht van de onrust in Oekraïne

Dossier Oekraïne | Timmermans wil geen bemiddeling VN in Oekraïne | De tegenstanders van de Oekraïense president

Nieuwe gevechten Oekraïne

Activisten stellen echter dat er donderdag zeker honderd doden zijn gevallen onder de demonstranten. © ANP
Gevechten zijn nog altijd gaande in en rondom het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. © AFP
Betogers in gevecht zijn donderdagochtend in gevecht met de ordetroepen. © ANP
Rondom het plein zijn nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. © ANP
Het plein zou weer grotendeels in handen zijn van de demonstranten, die nieuwe barricaden opwerpen. © AFP
Een demonstrant zoekt dekking tegen sluipschutters op de daken rondom het Onafhankelijkheidsplein Maidan. © AFP
Demonstranten lopen bij een grote plas bloed. Door gevechten tussen politie en betogers zijn veel gewonden en doden gevallen. © AFP
Het bestand in Oekraïne lijkt van korte duur te zijn geweest. © AFP
Na een rustige nacht braken er donderdagmorgen opnieuw gevechten uit tussen betogers en ordetroepen in het centrum van de hoofdstad Kiev. © AFP
Volgens een verslaggever van de BBC gooiden actievoerders brandbommen en staken ze vuurwerk af. Er zijn op en rondom het Onafhankelijkheidsplein Maidan in de hoofdstad Kiev nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. © AFP
Agenten beantwoorden de brandbommen met luide stungranaten. De sfeer op het plein is gespannen. Ook wordt er melding gemaakt van geweerschoten. © ANP
Tot 7.00 uur donderdagochtend zouden er geen geweldadige incidenten zijn geweest. Wel zou er nog steeds brand woeden op en rondom het Onafhankelijkheidsplein. © ANP
Oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek verklaarden woensdagavond na een ontmoeting met het staatshoofd Viktor Janoekovitsj dat de president hen een wapenstilstand had beloofd. © ANP
Vuurwerk ontploft tussen leden van de oproerpolitie in Kiev. © ANP
Brandhaarden en vuurwerk vullen het Onafhankelijkheidsplein. © ANP
Westerse landen dreigden woensdag met sancties tegen Oekraïne. © AFP
Het kabinet wil dat zorgvuldig wordt gekeken naar wie precies voor het geweld verantwoordelijk is. ''Sancties moeten zo specifiek en doelgericht mogelijk worden ingezet, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt welke voorwaarden zijn verbonden aan de eventuele opheffing ervan.'' © AFP
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schreef woensdagavond, vóór het bestand werd gesloten, in een brief aan de Tweede Kamer dat hij kan leven met sancties. Wel moeten die dan gericht en goed overwogen zijn. Ook leden van de oppositie moeten eronder kunnen vallen. © ANP