De rechter in Egypte heeft de zaak tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes en negentien anderen verdaagd tot 5 maart.

De rechter bepaalde donderdagmiddag dat de verdediging meer tijd krijgt om de stukken door te nemen.

De aangeklaagde journalisten worden beschuldigd van banden met terroristen en de verspreiding van onwaarheden, zodat ze de nationale veiligheid in gevaar brachten.

Drie journalisten van al-Jazeera die donderdag aanwezig waren bij de zitting, droegen in de rechtszaal hun witte gevangeniskleding en zaten in een metalen hok, aldus een getuige tegen het Britse persbureau Reuters.

Verstek

De drie aanwezige journalisten maken deel uit van een groep van twintig journalisten die om soortgelijke redenen zijn aangeklaagd. Vier van hen zijn buitenlanders, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes.

Netjes en elf anderen zijn niet in Egypte, zodat zij bij verstek terechtstaan. De acht anderen zitten al enige tijd opgesloten in een gevangenis in Egypte.

De journalisten hebben in de ogen van de aanklagers hulp geboden aan een terroristische groep. Zij zouden zich bovendien schuldig hebben gemaakt aan laster. 

Netjes laat in een reactie aan NU.nl weten dat ze heeft vernomen dat de EU-diplomaten geen toegang kregen tot de rechtbank in Caïro. Ook laat ze weten dat haar naam, die op de geschreven aanklacht verkeerd was gespeld, nu opnieuw foutief werd vermeld. 

Vrijlating

Van de gedaagde journalisten werken er negen voor al-Jazeera. De Arabische nieuwszender spreekt alle beschuldigingen tegen en eist de vrijlating van haar medewerkers. Als de rechter meegaat in de aantijgingen van justitie, dan riskeren de journalisten een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar.

Wereldwijd is er veel protest van mensenrechtenorganisaties en de media om het terreurproces. Ze hekelen het gebrek aan persvrijheid in Egypte en dringen aan op de vrijlating van de verslaggevers. Waarnemers verwachten een langdurig proces.

Netjes, die werkt voor de NOS, het Parool en BNR, vertrok begin februari halsoverkop naar Nederland toen ze doorkreeg dat zij een van de beschuldigde journalisten was.

Vier vragen aan Rena Netjes