Volgens de Oekraïense oppositie zijn er sinds het verbreken van de wapenstilstand donderdagochtend in het centrum van de hoofdstad Kiev zeker honderd doden gevallen bij gevechten tussen betogers en ordetroepen.

Dit bericht wordt voortdurend aangevuld.

Bronnen van persbureau Reuters telden donderdagochtend al zeker twintig doden, die zijn bedekt met lakens en kleden. Activisten stellen echter dat er donderdag zeker honderd doden zijn gevallen onder de demonstranten. Een arts die de activisten verzorgde, stelde dat minstens zeventig betogers zijn gedood.

Volgens de regering is zeker één politieagent omgekomen en zijn circa dertig veiligheidsmedewerkers gewond geraakt. 

Hotel

Betogers gebruiken de lobby van een hotel voor het verzorgen van tientallen gewonden. Sommigen hebben hotelgasten gevraagd om lakens. Ze willen die gebruiken als verband.

Er wordt melding gemaakt van sluipschutters op de daken rondom het Onafhankelijkheidsplein. Zij zouden schieten op activisten. De meeste doden zouden zijn omgekomen door schotwonden.

Een Poolse televisiezender toonde hoe Oekraïense oproerpolitie met kalasjnikovgeweren op een menigte schiet. Ook journalisten worden onder vuur genomen.

Barricaden 

Rondom het plein zijn nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. Het plein zou weer grotendeels in handen zijn van de demonstranten, die nieuwe barricaden opwerpen. 

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne zijn de schoten op de oproerpolitie gelost vanuit het gebouw van het nationale conservatorium, aan de rand van het Onafhankelijkheidsplein. 

Gegijzeld

Groepen demonstranten hebben bovendien zeker 67 agenten gegijzeld.  Ze worden afgevoerd naar een gebouw in de buurt van het plein. "Om de gijzelaars te bevrijden heeft de politie het recht de wapens te gebruiken", zei de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Vitali Sasjarsjenko.  

Sasjarsjenko maakte donderdag bekend dat de oproerpolitie wapens heeft ontvangen voor een "antiterreuractie". Volgens de bewindsman mogen de eenheden met scherp schieten en zullen ze zich daarbij aan de wet houden.

De Oekraïense geheime dienst SBU kondigde woensdag een landelijke campagne tegen terreur aan.

Witte Huis

Het Amerikaanse Witte Huis heeft Janoekovitsj op het hart gedrukt dat hij de veiligheidstroepen direct moet terugtrekken en dat hij de crisis in het land op politieke wijze moet oplossen. 

"We zijn diep verontwaardigd door de beelden van veiligheidstroepen die met automatische vuurwapens schieten op hun eigen mensen", stelt het Witte Huis in een statement. 

Wapenstilstand

Oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek verklaarden woensdagavond na een ontmoeting met het staatshoofd Viktor Janoekovitsj nog dat de president hen een wapenstilstand had beloofd. Op de presidentiële website werd dat bevestigd. 

De burgemeester van Kiev is uit de Partij van de Regio van Janoekovitsj gestapt. Hij is boos over de gewelddadigheden in zijn stad en eist dat er een eind komt aan het bloedvergieten. "Het menselijk leven moet toch het meest waard zijn in een staat", zei Vladimir Makejenko donderdag.

Dinsdag

Aanleiding voor de onrust van dinsdag was het besluit van parlementsvoorzitter Vladimir Rybak om hervormingen van de grondwet niet op de agenda te zetten. Alleen op dinsdag vielen al 28 doden. Honderden mensen raakten gewond. 

Een groot deel van Oekraïne is woedend op de regering van Janoekovitsj sinds de president een reeks overeenkomsten sloot met de Russen om de wederzijdse handel en samenwerking te verbeteren. Zo kwamen de beide landen in december overeen dat Rusland de gasprijs voor Oekraïne zal verlagen. 

Door een deal met de Russen te sluiten, wees Janoekovitsj een overeenkomst met de EU van de hand. Dat leidde tot protest onder een groot deel van de pro-Westerse bevolking van Oekraïne. De recente geweldsuitbarsting in Kiev volgt op het besluit van Janoekovitsj om een pro-Russische koers te varen. 

Bekijk beelden vanuit Kiev:

Bekijk een chronologisch overzicht van de onrust in Oekraïne

Dossier OekraïneTimmermans wil geen bemiddeling VN in Oekraïne | De tegenstanders van de Oekraïense president

Nieuwe gevechten Oekraïne

Activisten stellen echter dat er donderdag zeker honderd doden zijn gevallen onder de demonstranten. © ANP
Gevechten zijn nog altijd gaande in en rondom het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. © AFP
Betogers in gevecht zijn donderdagochtend in gevecht met de ordetroepen. © ANP
Rondom het plein zijn nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. © ANP
Het plein zou weer grotendeels in handen zijn van de demonstranten, die nieuwe barricaden opwerpen. © AFP
Een demonstrant zoekt dekking tegen sluipschutters op de daken rondom het Onafhankelijkheidsplein Maidan. © AFP
Demonstranten lopen bij een grote plas bloed. Door gevechten tussen politie en betogers zijn veel gewonden en doden gevallen. © AFP
Het bestand in Oekraïne lijkt van korte duur te zijn geweest. © AFP
Na een rustige nacht braken er donderdagmorgen opnieuw gevechten uit tussen betogers en ordetroepen in het centrum van de hoofdstad Kiev. © AFP
Volgens een verslaggever van de BBC gooiden actievoerders brandbommen en staken ze vuurwerk af. Er zijn op en rondom het Onafhankelijkheidsplein Maidan in de hoofdstad Kiev nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. © AFP
Agenten beantwoorden de brandbommen met luide stungranaten. De sfeer op het plein is gespannen. Ook wordt er melding gemaakt van geweerschoten. © ANP
Tot 7.00 uur donderdagochtend zouden er geen geweldadige incidenten zijn geweest. Wel zou er nog steeds brand woeden op en rondom het Onafhankelijkheidsplein. © ANP
Oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek verklaarden woensdagavond na een ontmoeting met het staatshoofd Viktor Janoekovitsj dat de president hen een wapenstilstand had beloofd. © ANP
Vuurwerk ontploft tussen leden van de oproerpolitie in Kiev. © ANP
Brandhaarden en vuurwerk vullen het Onafhankelijkheidsplein. © ANP
Westerse landen dreigden woensdag met sancties tegen Oekraïne. © AFP
Het kabinet wil dat zorgvuldig wordt gekeken naar wie precies voor het geweld verantwoordelijk is. ''Sancties moeten zo specifiek en doelgericht mogelijk worden ingezet, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt welke voorwaarden zijn verbonden aan de eventuele opheffing ervan.'' © AFP
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schreef woensdagavond, vóór het bestand werd gesloten, in een brief aan de Tweede Kamer dat hij kan leven met sancties. Wel moeten die dan gericht en goed overwogen zijn. Ook leden van de oppositie moeten eronder kunnen vallen. © ANP