
Chronologie: Onrust in Oekraïne
9 november: In de Oost-Oekraïense stad Donetsk wordt zwaar gevochten. Het gaat om de zwaarste gevechten sinds weken.
8 november: De rebellen in het oosten van Oekraïne verplaatsen meer dan tachtig militaire voertuigen. Gevreesd wordt dat de verplaatsingen een voorbode zijn van nieuwe vijandelijkheden.
7 november: Het Franse persbureau AFP meldt dat een colonne van 32 Russische tanks de grens met Oekraïne is overgestoken. Ook zouden er dertig trucks met Russische troepen en zestien houwitser-kanonnen zijn meegereden.
4 november: De leider van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, Aleksandr Zachartsjenko, is officieel beëdigd.
3 november: Aleksandr Zachartsjenko wint zoals verwacht de verkiezingen om het leiderschap in de Oost-Oekraïense regio Donetsk.
2 november: In de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk stemmen burgers over een nieuwe leider. De verkiezingen worden niet erkend door Kiev en het Westen, maar wel door Rusland.
30 oktober: Oekraïne, Rusland en de Europese Unie hebben een akkoord over de levering van gas aan Oekraïne door Rusland in de wintermaanden.
27 oktober: De parlementsverkiezingen in Oekraïne lijken uit te draaien op een nek-aan-nekgevecht tussen de pro-Europese partijen van president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek.
26 oktober: Oekraïne kiest een nieuw parlement.
24 oktober: Het aantal mensen dat binnen Oekraïne op de vlucht is geslagen voor het geweld, is opgelopen tot 430.000.
17 oktober: De Europese Unie moet volgens de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne helpen de gasrekeningen te betalen. Oekraïne loopt 4,5 miljard dollar (ruim 3,5 miljard euro) achter met de betaling van die rekeningen.
8 oktober: Nederland trekt meer geld uit om de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te steunen zodat er meer monitors aan de slag kunnen in Oost-Oekraïne. Ondertussen stemt het Russische parlement in met een wet waarin is vastgelegd dat mensen die zijn getroffen door westerse sancties een schadevergoeding tegemoet kunnen zien.
7 oktober: President Petro Porosjenko zegt in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel te vrezen dat het vredesplan voor Oost-Oekraïne faalt als er geen voortdurende vooruitgang wordt geboekt.
29 september: De pro-Russische rebellen claimen verschillende massagraven te hebben gevonden. In totaal zouden zo'n vierhonderd lichamen zijn aangetroffen. De graven werden volgens de separatisten gevonden in gebieden die eerder door het leger werden gecontroleerd.
25 september: De Oekraïense president stelt dat Oekraïne in 2020 een verzoek zal indienen om lid te worden van de Europese Unie.
18 september: De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt het Amerikaanse congres toe. Hij wil wapens, maar de Amerikaanse president Barack Obama gaat niet in op dat verzoek. De Amerikanen bieden in financieel opzicht wel steun aan Oekraïne.
17 september: Het besluit van de Oekraïense regering om de oostelijke regio's van het land een speciale status te geven, wordt door de Russische regering beschouwd als "een stap in de goede richting". Rebellenleider Andrej Poergin stelt echter dat er geen plannen zijn voor het aangaan van een politieke relatie, in welke vorm dan ook, met Oekraïne.
16 september: Europa en Oekraïne gaan nauwer samenwerken. Het eerder overeengekomen associatie- en handelsverdrag tussen beiden wordt in het Europees Parlement en in het Oekraïense parlement goedgekeurd.
15 september: Medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden in Donetsk, grotendeels in handen van de rebellen, met mortieren beschoten. President Porosjenko doet ondertussen opnieuw een handreiking aan de rebellen en stelt dat zij amnestie kunnen krijgen en drie jaar lang hun eigen gebied mogen besturen.
12 september: De Europese Unie bekrachtigt de nieuwe sancties tegen Rusland. De strafmaatregelen zijn met name gericht tegen grote energiebedrijven in het land, zoals Rosneft en Gazprom.
10 september: De Oekraïense president Petro Porosjenko belooft meer autonomie voor de opstandige regio's Donetsk en Loehansk.
9 september: De separatisten en de regering kondigen aan gevangenen vrij te laten als onderdeel van het bestand dat op vrijdag werd gesloten.
6 september: Bij de stad Marioepol, vlakbij de grens met Rusland, breken zaterdagavond gevechten uit tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïnse leger.
5 september: Om 13.00 gaat een staakt-het-vuren in. Stap voor stap moet dat bestand leiden tot vrede in Oekraïne.
3 september: De Oekraïense president Petro Porosjenko stelt dat hij met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin tot een overeenkomst is gekomen over een permanent staakt-het-vuren in Oekraïne. Later moet Porosjenko zijn eerdere aankondiging nuanceren: er is slechts een overeenkomst over de te nemen stappen om tot vrede te komen. Poetin ontkent een akkoord te hebben gesloten en zegt geen partij te zijn in het conflict.
1 september: De Oekraïense strijdkrachten moeten zich terugtrekken van de luchthaven van Loehansk, in het oosten van Oekraïne. De separatisten hebben het vliegveld ingenomen. De Russische president Vladimir Poetin zegt tegen voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie dat hij - als hij dat wil - de Oekraïense hoofdstad Kiev in twee weken tijd kan innemen. Later stelt hij dat de uitspraak uit zijn context is gehaald.
31 augustus: Een nieuw Russisch konvooi van 280 vrachtwagens met hulpgoederen wacht in de Russische regio Rostov tot het de grens kan oversteken, meldt de Russische staatstelevisie. De Russische president Vladimir Poetin eist ondertussen van de Oekraïense regering dat deze overlegt met de separatisten over de toekomstige status van Oost-Oekraïne.
30 augustus: De NAVO wil vijf nieuwe legerbases opzetten in de Baltische staten, Polen en Roemenië. Op elke legerbasis zouden driehonderd tot zeshonderd militairen uit NAVO-lidstaten worden gestationeerd.
29 augustus: Volgens de VN zijn sinds het begin van het conflict in Oekraïne bijna 2.600 mensen omgekomen.
28 augustus: Volgens de NAVO zijn er zo'n duizend zwaarbewapende Russische militairen betrokken bij gevechten in het zuidoosten van Oekraïne. Die schatting is een "zeer voorzichtige", zegt een officier.
25 augustus: Rusland heeft Oekraïne laten weten dat het van plan is opnieuw een konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne te sturen. Enkele Russische militairen steken de grens met Oekraïne over en worden vervolgens gearresteerd.
Maandagavond (Nederlandse tijd) maakte de Oekraïnse president Petro Porosjenko bekend dat het parlement van Oekraïne wordt ontbonden. Op 26 oktober worden er nieuwe verkiezingen gehouden.
20 augustus: Het Russisch konvooi, dat dagen voor de Oekraïnse grens heeft moeten wachten, heeft de hulpgoederen afgeleverd in Oost-Oekraïne.
19 augustus: Rusland dreigt dinsdag meer sancties door te voeren als westerse landen nieuwe economische maatregelen treffen.
18 augustus: De Europese Commissie maakt bekend dat het in eerste instantie 125 miljoen euro uittrekt voor de tuinbouwers die getroffen zijn door de sancties van Rusland en het Russische invoerverbod op hun producten.
16 augustus: De Oekraïense regering in Kiev heeft het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne erkend. De humanitaire hulp wordt overgedragen aan het Rode Kruis.
14 augustus: Leider Valeri Bolotov van de pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense regio Loehansk treedt tijdelijk af. Ook Igor Strelkov, de 'minister van Defensie' van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' stapt op.
13 augustus: Het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne mag Oekraïne niet in. "Geen enkel humanitair konvooi van Poetin wordt toegelaten tot de regio Charkov", waarschuwde minister Arsen Avakov op zijn Facebookpagina. Poetin begint woensdag aan een tweedaags bezoek aan de Krim.
12 augustus:Een Russisch konvooi van ongeveer 280 trucks met humanitaire hulpgoederen vertrekt vanuit Rusland richting Oost-Oekraïne.
11 augustus: Rusland laat weten in samenwerking met het Internationale Rode Kruis een humanitair konvooi naar het oosten van Oekraïne te zullen sturen.
10 augustus: Het leger wijst een oproep tot een wapenstilstand van de hand. Volgens een woordvoerder van de strijdkrachten kan pas een staakt-het-vuren worden afgekondigd als de opstandelingen hun wapens neerleggen en zich overgeven.
9 augustus: De pro-Russische separatisten in Oekraïne zeggen bereid te zijn tot een bestand met de Oekraïense regering in Kiev.
7 augustus: Rusland breidt de lijst met landen die te maken krijgen met een voedselboycot uit. Rusland bant voedselproducten uit de 28 landen van de Europese Unie, de VS, Australië, Canada en Noorwegen. Het gaat om vlees, vis, fruit en zuivelproducten.
Rebellenleider Aleksandr Borodaj gaat weg als leider van de zelfuitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk'. Oekraïne laat weten dat de separatisten opnieuw een Oekraïens militair toestel uit de lucht hebben geschoten.
6 augustus: Rusland verbiedt de invoer van alle fruit en groenten uit de EU. Ook wordt de import van alle landbouwproducten uit de VS verboden. Een woordvoerder van de NAVO laat weten dat de Russen onder valse voorwendselen Oost-Oekraïne kunnen binnenvallen.
5 augustus: De Russische president Vladimir Poetin draagt zijn regering op voorbereidingen te treffen voor wraakmaatregelen vanwege de westerse sancties tegen Rusland. De Russische krant Vedomosti meldt dat Rusland overweegt het luchtruim boven Siberië te sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen.
3 augustus: De Oekraïense autoriteiten evacueren meer dan driehonderd mensen uit de Oost-Oekraïense stad Loehansk, een bolwerk van de rebellen. Het leger heeft Loehansk omsingeld en inwoners zitten zonder water en elektriciteit.
2 augustus: Honderden betogers in Moskou roepen president Vladimir Poetin op snel militair in te grijpen in Oekraïne.
29 juli: Amerika legt Rusland nieuwe sancties op. De VS besloten onder meer om in navolging van de EU de export naar Rusland van goederen en technologie voor de olie- en gassector te staken en Russische staatsbanken van de financiële markt af te snijden.
25 juli: Volgens de VN zijn ongeveer 225.000 Oekraïners op de vlucht geslagen voor het geweld in hun land.
24 juli: De premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, treedt af omdat twee coalitiepartijen hebben besloten uit de coalitie te stappen.
23 juli: Twee straaljagers van het Oekraïense leger worden uit de lucht geschoten. De regering van Oekraïne claimt dat dat vanaf Russische grondgebied is gebeurd.
18 juli: De Oekraïense strijdkrachten beginnen met de herovering van de oost-Oekraïense stad Loehansk.
17 juli: Vlucht MH17 van Malaysia Airlines wordt in de buurt van Donetsk, de regio die door separatisten wordt gecontroleerd, uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden komen om, van wie 193 Nederlanders.
16 juli: De Europese Unie en de Verenigde Staten besluiten Rusland een reeks nieuwe sancties op te leggen. Rusland moet, zo vinden de EU en de VS, meer doen om het conflict in Oekraïne te stoppen.
15 juli: De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft laten weten dat zijn regering direct contact wil met de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat zei hij in een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
11 juli: Ongeveer dertig Oekraïense militairen en grenswachten komen om door een raketaanval van pro-Russische militanten. Het leger doodt zeker vijftig separatisten. President Petro Porosjenko stelt dat voor iedere Oekraïense militair die omkomt, tientallen of honderen separatisten zullen worden gedood.
6 juli: Na de herovering van Slavjansk heeft het Oekraïense regeringsleger zondag weer twee andere steden in handen gekregen: Artemivsk en Droezjkovka, in de regio Donetsk.
4 juli: Zware gevechten in het oosten van Oekraïne hebben volgens regeringstroepen het leven van zeker 150 separatisten geëist. Ook twee Oekraïense militairen kwamen om.
1 juli: President Petro Porosjenko besluit het staakt-het-vuren in het oosten van het land niet te verlengen. Volgens Porosjenko is de wapenstilstand mislukt vanwege "criminele activiteiten" van de rebellen.
24 juni: De Russische president Vladimir Poetin vraagt het parlement een resolutie voor een militaire interventie in Oekraïne te schrappen. Een dag later stemt het parlement daar mee in.
20 juni: De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigt een staakt-het-vuren af in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land.
16 juni: Rusland zet de levering van gas aan Oekraïne stop. De landen zijn het niet eens geworden over de prijs van het Russische gas en de afbetaling van de schuld.
6 juni: De Russische president Vladimir Poetin spreekt de nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, kort tijdens een herdenkingsdienst in Normandië.
5 juni: De Oekraïense politicus en ex-bokser Vitali Klitsjko wordt burgemeester van Kiev. Hij was een van de oppositieleiders tijdens de protesten op het Onafhankelijkheidsplein.
27 mei: Volgens de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, Alekasandr Borodaj, hebben hevige gevechten in Donetsk geleid tot ongeveer honderd doden. Vooral bij het vliegveld werd gevochten.
26 mei: In Oekraïne wordt tijdens de nationale presidentsverkiezingen massaal gestemd op de rijke zakenman en pro-westerse zakenman Petro Porosjenko. Hij wordt de nieuwe president.
23 mei: De Russische president Vladimir Poetin laat weten de verkiezingen in Oekraïne te zullen erkennen.
19 mei: De Oekraïense autoriteiten erkennen dat stemmen in delen van Oost-Oekraïne op zondag 25 mei onmogelijk is door toedoen van de separatisten. Maar de verkiezingen zullen wel geldig worden verklaard.
12 mei: De separatisten in het Oost-Oekraïense Donetsk en Loehansk roepen de onafhankelijkheid uit en vragen Moskou de Oekraïense regio's op te nemen in de Russische Federatie.
11 mei: Inwoners van de zelfgeproclameerde Oost-Oekraïense 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk stemmen over zelfbestuur.
8 mei: Pro-Russische separatisten zetten hun referendum over onafhankelijkheid van Oekraïne door. De activisten gaan daarmee niet in op de oproep van de Russische president Poetin om het referendum uit te stellen.
7 mei: De Russische president Vladimir Poetin heeft de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne opgeroepen om het geplande referendum van 11 mei uit te stellen.
6 mei: Het parlement van Oekraïne wijst een referendum in het oosten van het land af. De pro-Russische activisten hebben een referendum geëist waarin Oost-Oekraïense burgers over autonomie kunnen stemmen.
3 mei: De militaire waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) die eerder door separatisten waren gegijzeld in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk, worden vrijgelaten.
28 april: De pro-Russische burgemeester van Charkov wordt in zijn rug geschoten door onbekende gewapende mannen. Hij wordt later geopereerd in Israël. Amerika en de EU leggen Rusland nieuwe sancties op.
21 april: De Amerikaanse vicepresident Joe Biden reist af naar Kiev om gesprekken te voeren met onder meer president Oleksandr Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek.
17 april: Oekraïne, Rusland, de VS en de EU sluiten een akkoord in Genève. Alle illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land moeten worden teruggegeven. Het akkoord zal geen stand houden.
11 april: Het Nederlandse ministerie van Defensie schort de militaire samenwerking met Rusland op.
9 april: De gespannen situatie in het oosten van Oekraïne wordt binnen twee dagen opgelost, "door te onderhandelen of met dwang", aldus de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken.
7 april: Pro-Russische betogers in Donetsk roepen de soevereine 'Volksrepubliek Donetsk' uit en vragen Rusland om militaire steun. De spanningen in het oosten van Oekraïne lopen hoog op.
6 april: Pro-Russische actievoerders bestormen in Donetsk, in het oosten van Oekraïne, het gebouw van de regionale overheid en hangen de Russische vlag op. Oekraïense veiligheidschef bespreken de onrust in het oosten in een spoedbijeenkomst.
3 april: Twaalf agenten van de oproerpolitie Berkoet worden aangehouden en beschuldigd van massamoord tijdens de opstand in Oekraïne.
27 maart: Joelia Timosjenko, de voormalig premier van Oekraïne, stelt mee te willen doen aan de race om het presidentschap.
24 maart: Oekraïne trekt alle militairen terug van de Krim, om de soldaten te beschermen.
18 maart: De Russische president Vladimir Poetin spreekt in een toespraak tot het parlement. Rusland en de Krim tekenen daarna het verdrag dat het schiereiland onderdeel maakt van de Russische federatie.
17 maart: Volgens de voorzitter van de referendumcommissie zijn alle stemmen geteld: 97 procent stemde vóór aansluiting bij Rusland. Het parlement van de Krim roept de onafhankelijkheid uit.
16 maart: Het referendum op de Krim verloopt zonder grote problemen. Een grote meerderheid stemt vóór aansluiting bij Rusland, blijkt uit exitpolls.
14 maart: Rusland stelt dat het ook in Oekraïne, dus niet alleen op de Krim, de "eigen mensen" mag beschermen. De Amerikaanse minister John Kerry spreekt over "zeer zware stappen" tegen Moskou als Rusland de Krim inlijft.
13 maart: Oekraïne richt een 'nationale garde' van 60.000 man op ter aanvulling op het bestaande leger. In Donetsk valt een dode bij conflicten tussen demonstranten.
7 maart: Rusland stelt bereid te zijn om de Krim op te nemen.
6 maart: Regionale parlementsleden op de Krim stemmen 'unaniem' in met aansluiting bij Rusland. Het referendum wordt vervroegd en zal op 16 maart plaatsvinden.
5 maart: De Nederlandse VN-gezant Robert Serry breekt zijn missie op de Krim af nadat hij werd omsingeld door gewapende mannen in Simferopol. Hij werd gedwongen met het vliegtuig te vertrekken.
4 maart: Poetin spreekt voor het eerst sinds de Russische troepen de Krim binnenvielen over Oekraïne. Hij steunt ex-president Janoekovitsj en zegt militair ingrijpen in Oekraïne als "laatste toevlucht" te zien.
3 maart: De Russische vloot stelt Oekraïense troepen op de Krim een ultimatum: overgeven of anders wordt er geweld gebruikt.
2 maart: Westerse landen roepen Poetin in krachtige termen op om de troepen terug te trekken. De VS maken bekend dat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag naar Kiev af zal reizen.
1 maart: Poetin krijgt toestemming om "uitgebreide maatregelen" te nemen om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te beschermen. Russische troepen bezetten luchthavens en omsingelen militaire bases op de Krim. Reservisten van het Oekraïense leger worden opgeroepen voor een tiendaagse training.
28 februari: Janoekovitsj geeft een persconferentie in het Russische Rostov. Hij claimt nog altijd de leider van Oekraïne te zijn, maar niet mee te doen aan de "illegale" verkiezingen in mei.
27 februari: Oekraïne vraagt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om steun.
26 februari: Op de Krim ontstaat onrust: gewapende troepen bezetten onder meer een parlementsgebouw. De Russische president Vladimir Poetin geeft het bevel om de paraatheid van troepen in West-Rusland te testen.
25 februari: De interim-regering van Oekraïne vraagt het Internationaal Strafhof om Janoekovitsj aan te klagen.
24 februari: Tegen Janoekovitsj wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij wordt onder meer beschuldigd van massamoord. De verblijfplaats van de oud-president is onduidelijk.
23 februari: De nieuwe parlementsvoorzitter Oleksander Turchinov wordt benoemd tot interim-president.
22 februari: Aan het einde van de middag stemt het parlement in met het afzetten van de president. De verkiezingen worden vervroegd naar 25 mei. Oppositieleidster en oud-premier Joelia Timosjenko wordt na twee jaar vrijgelaten en als een held onthaald op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
22 februari: Janoekovitsj verschijnt in de middag op televisie en geeft te kennen dat hij niet van plan is op te stappen. De handelingen in het parlement noemt hij 'onwettig' en hij spreekt van 'bandieten' in Kiev,
22 februari: In de ochtend wordt duidelijk dat Janoekovitsj hoofdstad Kiev heeft verlaten. Zijn woning en de regeringsgebouwen worden in de loop van de ochtend bezet door demonstranten. Het parlement vervangt haar voorzitter en er worden nieuwe ministers aangewezen.
21 februari: Na een hele nacht onderhandelen meldt president Janoekovitsj dat hij vervroegde verkiezingen uitschrijft. Ook belooft hij een terugkeer naar de grondwet van tot 2004, waarin is een beperktere macht voor de president is vastgelegd. De oppositie gaat akkoord.
21 februari: De Amerikaanse vicepresident Joe Biden geeft even na middernacht (Nederlandse tijd) te kennen dat de VS bereid zijn tot sancties tegen Oekraïne.
20 februari: Aan het einde van de middag maakt de oppositie melding van zeker 100 doden die zijn gevallen bij gevechten tussen betogers en ordetroepen sinds het breken van de wapenstilstand.
19 februari: Een dag na de escalatie van het geweld, is het Onafhankelijkheidsplein in Kiev opnieuw toneel van confrontaties tussen ordetroepen en aanhangers van de oppositie. Westerse landen dreigen met sancties, en de Europese Unie kondigt een spoedzitting aan van de ministers van Buitenlandse Zaken.
In de avond sluiten oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek een bestand met Janoekovitsj, waarbij de president hen een wapenstilstand belooft.
18 februari: Dodelijke confrontaties vinden plaats in het centrum van Kiev. Daarbij komen zeker 26 demonstranten en agenten te overlijden en raken honderden mensen gewond.
Het geweld laait op nadat het parlement een grondswetwijziging om de macht van de president in te perken voor zich uit heeft geschoven. Demonstranten verdenken president Viktor Janoekovitsj van een deal met Moskou. De oproerpolitie moet flink geweld gebruiken om de demonstranten van het onafhankelijkheidsplan te vegen.
16 februari: Demonstranten staken hun bezetting van het stadhuis van Kiev in ruil voor de vrijlating van 234 gevangen gezette demonstranten. Het wordt alom gezien als een stap richting vrede.
31 januari: Activist Dmytro Bulatov, vermist sinds 22 januari, duikt weer op met zware verwondingen, waaronder een deels afgesneden oor. Volgens de activist was hij ontvoerd door een pro-Russische groepering.
28 januari: De premier en regering treden af en het parlement neemt een harde antidemonstratiewet aan. Dit met het doel de onrust in het Oost-Europese land te beteugelen.
17 december: Russische president Vladimir Poetin zegt voor 15 miljard te gaan investeren in Oekraïne. Volgens president Janoekovitsj zou dit geen politieke gevolgen hebben voor de banden met Rusland.
1 december: 300.000 demonstranten gaat de straat op, de grootste groep demonstranten in het land sinds de de Oranjerevolutie in 2004. De activisten bezetten het stadhuis.
30 november: De oproerpolitie valt een een groep demonstranten aan, er worden 35 mensen vastgezet. Beelden van bebloede en gewonde demonstranten gaan de hele wereld over.
21 november 2013: De regering van president Janoekovitsj maakt bekend dat het een aantal overenkomsten met de Europese Unie verbreekt en de banden met Rusland aanhaalt. De eerste demonstranten gaan de straat op.