De onrust in Oekraïne heeft geleid tot scherpe internationale reacties. Het westen veroordeelt de 25 doden die in Kiev zijn gevallen. Er wordt gesproken over sancties vanuit de EU tegen de verantwoordelijken voor het geweld.

Brussel verwacht snel ''gerichte maatregelen'' tegen de verantwoordelijken van het geweld in Oekraïne, nu de situatie daar is verslechterd.

Dat stelde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, woensdag in een verklaring.

Barroso uitte de hoop dat de EU-lidstaten met spoed tot sancties besluiten tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld en voor het gebruik van buitensporig geweld. Betrokkenen zouden een reisverbod kunnen krijgen. Ook zouden hun tegoeden in de EU kunnen worden bevroren.

Donderdag is er in Brussel een extra vergadering over Oekraïne.

Verenigde Staten

Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden sprak zijn zorgen uit over de huidige situatie in Kiev, meldt persbureau AP. Hij vraagt president Viktor Janoekovitsj de ordetroepen terug te trekken.

Dinsdag brak in hoofdstad Kiev geweld uit nadat een debat in het parlement over inperking van de macht van Janoekovitsj niet doorging. De hele nacht was het onrustig en ook woensdag maken demonstranten zich op voor een nieuwe dag van geweld.

Biden maakt duidelijk dat hij tegen geweld door beide partijen is. Ook zegt hij dat het de verantwoordelijkheid is van de overheid om de situatie niet verder te laten escaleren.

Schuldig

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten het Westen schuldig te vinden aan het laten escaleren van de situatie in Oekraïne.

De Russen doen een oproep aan de demonstranten om het gesprek aan te gaan met de overheid om samen een oplossing te vinden. "Wat er nu gebeurt is het resultaat van het bedrieglijk handelen door Westerse politici", aldus een woordvoerder.

Rusland heeft de leiders van de oppositie in Oekraïne woensdag gevraagd het bloedvergieten te stoppen. Tevens liet het Kremlin weten dat het "al zijn invloed zal gebruiken" om vrede te brengen in het 'broederland'.

De Russische president Vladimir Poetin heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj gebeld. Moskou ziet de protesten van de oppositie als een poging tot een staatsgreep, net zoals de regering in Kiev, aldus een Kremlin-woordvoerder.

Europese Unie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft gezegd dat Duitsland en de andere EU-landen sancties kunnen opleggen richting de verantwoordelijke individuen voor het geweld in Oekraïne.

"Wie er ook verantwoordelijk is voor de besluiten die hebben geleid tot het bloedvergieten, moet zich realiseren dat de terughoudendheid voor individuele sancties vanuit de EU heroverwogen wordt." De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei uiterst bedroefd te zijn over de escalatie.

Frankrijk en Polen zijn het eens met de Duitse oproep voor sancties richting Oekraïne. "We blijven niet onverschillig toekijken. De verantwoordelijken kunnen niet ongestraft blijven" aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. 

De Franse president Hollande zei woensdag diep verontwaardigd te zijn over de gewelddadige situatie in Oekraïne. Nog voor het weekeinde moeten de sancties worden ingesteld zei de president. De leiders van Frankrijk en Duitsland buigen zich woensdag in Parijs over de crisis. 

Carl Bildt, minister van buitelandse zaken in Zweden, schreef op Twitter: "We moeten duidelijk zijn. De verantwoordelijkheid voor de doden en het geweld ligt bij president Janoekovitsj. Hij heeft bloed aan zijn handen."

Denemarken laat weten dat de autoriteiten in Oekraïne snel een serieus gesprek moeten starten met de oppositie. "Het moet gaan over de nodige constitutionele aanpassingen, een nieuwe regering en de voorbereiding naar eerlijke democratische verkiezingen", aldus de Deense minister Martin Lidegaard.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon reageerde geschokt op het "onacceptabele geweld" en riep op om "direct te starten met gesprekken die leiden tot snelle resultaten".

Een woordvoerder voegde daaraan toe dat het van het hoogste belang is om verdere instabiliteit en bloedvergieten te voorkomen.

Ook Buitenlandcoördinator van de Europese Commissie Catherine Ashton liet al weten erg bezorgd te zijn over de ontwikkelingen. Zij ziet graag een politieke oplossing.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zegt op zijn Facebook-pagina dat Janoekovitsj met harde repressie van de betogers een "heilloze weg" is ingeslagen, "die leidt tot slachtoffers en die het noodzakelijke politieke proces met betrokkenheid van alle partijen haast onmogelijk maakt".

"President Janoekovitsj moet op zijn schreden terugkeren", aldus de Nederlandse minister.

De relatie van Oekraïne met Nederland en de Europese Unie staat onder druk als Janoekovitsj vasthoudt aan zijn "gewelddadige en ondemocratische" weg, zegt de minister. De EU en Nederland staan volgens hem klaar om Oekraïne te helpen bij grondwettelijke hervormingen en het voorbereiden van presidentsverkiezingen. 

Geweld in Oekraïne

Volgens een verslaggever van de BBC gooiden actievoerders brandbommen en staken ze vuurwerk af. Er zijn op en rondom het Onafhankelijkheidsplein Maidan in de hoofdstad Kiev nog steeds explosies te horen en rookpluimen te zien. © AFP
President Viktor Janoekovitsj en de oppositie in Oekraïne zijn na gesprekken tot een bestand gekomen. © AFP
Vuren verlichten en verwarmen woensdagavond de barricades in Kiev. © AFP
Vuren verlichten en verwarmen woensdagavond de barricades in Kiev. © AFP
Een betoger beklimt de barricaden op het Onafhankelijkheidsplein. © AFP
Een bij de ongeregeldheden in Kiev gewond geraakte man wordt in veiligheid gebracht door paramedici. © AFP
Gewonde demonstranten liggen in een als veldhospitaal ingerichte kerk in Kiev. © AFP
Het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev is woensdag opnieuw het toneel van geweld tussen aanhangers van de oppositie en de oproerpolitie. © ANP
Het Onafhankelijkheidsplein Maidan in Kiev, waar al sinds november wordt geprotesteerd tegen de regering, ligt er bij als een oorlogsgebied. © ANP
Het ministerie van Defensie van Oekraïne heeft luchtlandingstroepen naar Kiev gestuurd om militaire bases en wapendepots te beschermen. © ANP
Ondertussen is de gouverneur van de regio Lviv uit zijn kantoor gezet. Leden van het regionale parlement in de West-Oekraïense stad hebben zich naar eigen zeggen onafhankelijk verklaard van de centrale regering in Kiev. © ANP
Aanhangers van de oppositie nemen plaats in de stoel van de gouverneur van Lviv. © ANP
Veel mensen in de regio van circa 2,5 miljoen inwoners aan de Poolse grens zijn fel tegenstander van de regering van president Viktor Janoekovitsj in Kiev. © ANP
Honderden tegenstanders van de regering blokkeerden een grensovergang naar Polen. Er werden stapels banden in brand gestoken. © ANP
De oproerpolitie is massaal aanwezig in Kiev bij de rellen tegen de regering. © ANP
President Janoekovitsj zei dat anti-regeringsdemonstranten een grens hebben overschreden door aanhangers op te roepen om wapens te gebruiken tijdens de betogingen. © ANP
De leiders van Frankrijk en Duitsland buigen zich woensdag in Parijs over de crisis in Oekraïne. © ANP
Het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev loopt woensdagochtend vol met demonstranten, die zich voorbereiden op een nieuwe dag vol geweld. © ANP
Brussel verwacht snel ''gerichte maatregelen'' tegen de verantwoordelijken van het geweld in Oekraïne, nu de situatie daar is verslechterd. © AFP
De oppositie stookt er vuurtjes en gooit bakstenen naar de oproerpolitie, die een steeds groter gedeelte van het plein probeert in te nemen. © ANP
In Kiev arriveerden woensdagochtend bussen met oppositieaanhangers uit het westen van Oekraïne. De metro van de stad van zo'n drie miljoen inwoners ligt plat. © ANP
Het ministerie van Volksgezondheid maakte woensdagmorgen bekend dat sinds het uitbreken van de nieuwe geweldseruptie dinsdag 25 doden zijn gevallen, waaronder ook politieagenten. © ANP
Ook zouden 241 mensen in het ziekenhuis zijn beland. Een medisch team dat demonstranten bijstaat telde zeker twintig dode betogers. Veel doden zijn omgekomen door schotwonden. © AFP
President Janoekovitsj legde woensdag de schuld van de escalatie bij de oppositie. © AFP