De Pussy Riot-leden Maria Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova zijn opnieuw gearresteerd en korte tijd vastgehouden. Ze zijn dinsdag samen met zeven andere activisten en journalisten opgepakt tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.

Volgens een verklaring van de Russische politie zijn ze opgepakt in verband met mogelijke diefstal in een hotel.

Dinsdagmiddag rond 14.30 uur (Nederlandse tijd) zijn de twee vrouwen weer vrij gelaten, meldt een Russische activistengroep. Op Twitter verschenen foto's van de bandleden met hun felgekleurde bivakmutsen.

Aljochina en Tolokonnikova kwamen eind vorig jaar vrij nadat ze bijna twee jaar in een strafkamp zaten, omdat ze een protestlied tegen de Russische president Vladimir Poetin uitvoerden in een kathedraal in Moskou.

De bandleden van Pussy Riot meldden hun arrestatie ook op Twitter. Tolokonnikova vertelde dat ze werden opgepakt terwijl ze "gewoon door Sotsji liepen op weg naar de haven". Ze zegt dat er geweld is gebruikt tijdens de arrestatie.

Onrustig

Directeur Eduard Nazarski van de Nederlandse afdeling van Amnesty International, zegt tegen NU.nl dat een andere gearresteerde een van de Russische mensenrechtenactivisten is waar premier Mark Rutte mee sprak tijdens zijn bezoek aan de Spelen. Nazarski is tijdens de Winterspelen in Sotsji voor een discussie over mensenrechten en sport.

"Wat er precies gebeurd is, weet ik niet. Alleen dat ze gearresteerd zijn. Dat heb ik net bevestigd gekregen van Amnesty Moskou", aldus Nazarski. "Onder de arrestanten is ook Semyon Simonov van de organisatie Memorial over mensenrechten, die een week geleden hier nog met premier Rutte sprak."

"Een fotograaf die heeft gebeld vanuit de auto waarin de arrestanten zaten zei dat ze niet geslagen zijn, maar wel erg ruw behandeld werden."

Bekijk het interview met Nazarski:

Schippers

Nazarski zou aanvankelijk maandagavond vertrekken, maar overweegt nu langer te blijven. "Ik word er heel onrustig van. Als ik hier nog iets kan betekenen, zou ik wel gek zijn als ik naar huis zou gaan."

Amnesty gaat minister Edith Schippers van Sport per brief vragen of zij  "invloed wil uitoefenen aangezien ze hier toch is". Schippers brengt een driedaags bezoek aan de Spelen in Sotsji en zit op dit moment op de tribune bij de 10 kilometer schaatsen.

Een woordvoerder van Schippers laat weten dat de minister niet van plan is om zich met de zaak te gaan bemoeien, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor dit onderwerp.

Hooliganisme

De twee Pussy Riot-leden werden in 2012 veroordeeld wegens 'hooliganisme'. Eind december kregen ze amnestie, enkele maanden voor het aflopen van hun straf, wat ze zelf afschilderden als een publiciteitsstunt van Poetin.

Tolokonnikova en Aljochina brachten na hun vrijlating onder meer een bezoek aan Nederland. Eind vorige maand openden ze in Amsterdam het Human Rights Weekend in debatcentrum De Balie.

Eerder deze maand waren ze bij een benefietconcert voor Amnesty International in New York met onder anderen popster Madonna. Ze vroegen daar aandacht voor andere activisten in Rusland.

De Russische oppositiegroep Voina meldt op Twitter dat de twee vrouwen nu in Sotsji waren om een muziekvideo op te nemen voor een nieuw Pussy Riot nummer met de titel Putin Will Teach You To Love The Motherland.