De omstreden bisschop van het Duitse Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, heeft voor de bouw van zijn luxe residentie miljoenen euro's gebruikt die bedoeld waren voor de armenzorg. 

Dit schrijft de krant Süddeutsche Zeitung maandag op gezag van het lopende, nog vertrouwelijke onderzoek.

Tebartz-van Elst werd in oktober op non-actief gesteld door paus Franciscus. Zijn vernieuwde residentie waarvoor 5,5 miljoen euro was begroot, gaat zeker 31 miljoen kosten. Volgens berichten in Duitse media kan dat bedrag oplopen tot 40 miljoen.

Volgens de Süddeutsche heeft de bisschop voor de bouw geld gebruikt dat bedoeld was voor arme gezinnen met veel kinderen. Als dit klopt, worden de kansen dat Tebartz-van Elst zijn werk mag hervatten, er niet groter op.

Paus Franciscus staat juist bekend om het belang dat hij hecht aan inzet voor de armen, al in zijn tijd als aartsbisschop van Buenos Aires.

Ook is de paus volgens een naaste medewerker priesters zat die in luxe leven, in dure restaurants eten, gouden sieraden dragen en tijdens reizen te veel uitgeven. De Argentijnse aartsbisschop Victor Fernández zei dit vorig jaar in een interview met de Italiaanse krant la Repubblica.