Noord-Korea volgens VN schuldig aan nazi-achtige daden

De Noord-Koreaanse staat maakt zich op grote schaal schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Dat staat in een rapport van onderzoekers van de Verenigde Naties dat maandag is gepresenteerd in Genève.

De verantwoordelijken, onder wie mogelijk Kim Jong-un, zouden zich moeten verantwoorden bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Volgens de VN zijn "honderden" Noord-Koreaanse functionarissen verantwoordelijk voor de wandaden. 

De Noord-Koreaanse misdaden tegen de menselijkheid ''lijken sterk op de gruwelen die de nazi's aanrichtten'', zegt voorzitter Michael Kirby van de onderzoekscommissie tegenover persbureau Reuters.

Het rapport, een boekwerk van 372-bladzijden, is het resultaat van een onderzoek dat een jaar duurde.

Bewijzen

De commissie vond naar eigen zeggen bewijzen voor het "verdelgen" van mensen, "misdaden tegen menselijkheid in hongersnood" en een grootschalige campagne om Zuid-Koreaanse en Japanse burgers te ontvoeren.

Ook wordt Noord-Korea beschuldigd van moord, slavernij, marteling, verkrachting, gedwongen abortussen, seksueel geweld, het laten verdwijnen van mensen en vervolging op religieuze, politieke, raciale en seksuele gronden.

De driekoppige commissie werd afgelopen maart opgezet door de Mensenrechtenraad van de VN. Zij moest bewijzen vinden voor misdaden tegen de menselijkheid in het gesloten en geheimzinnige communistische Noord-Korea.

ICC

Het ICC kan door de Veiligheidsraad van VN worden ingeschakeld. Het strafhof is geen VN-organisatie, maar heeft vastgelegd dat het ook gaat over zaken die de Veiligheidsraad aan het hof voorlegt. Dat is bijvoorbeeld het geval met de zaak tegen de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir over zijn rol in Darfur.

Het ICC vervolgt in beginsel wereldwijd volkerenmoord (genocide), oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, wanneer dat op lokaal niveau wordt nagelaten.

Maar het hof buigt zich zonder bemoeienis van de Veiligheidsraad alleen over zaken die betrekking hebben op een aangesloten land of een land dat de jurisdictie zonder te zijn aangesloten, toch aanvaardt. Het kan zich bezighouden met misdaden die burgers uit aangesloten landen elders plegen. Tot dusverre zijn 122 landen aangesloten en Noord- Korea hoort daar niet bij.

China

China is tegen een onderzoek van het ICC. Dit bleek maandag uit uitspraken van een zegsvrouw van het ministerie van Buitenlands Zaken in Peking. Daarmee lijkt het initiatief van een groep VN-onderzoekers kansloos die maandag een rapport over Noord-Korea presenteerden.

Het ICC is alleen bevoegd voor misdaden in Noord-Korea als de VN-Veiligheidsraad daarvoor een mandaat geeft. Maar China heeft een veto in de raad.

''Dit rapport naar het ICC sturen zal niet helpen bij het oplossen van de mensenrechtensituatie in het desbetreffende land'', aldus de Chinese zegsvrouw volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

''Wat mensenrechten betreft, houden wij altijd vol dat deze onderwerpen met een constructieve dialoog op gelijke voet moeten worden opgelost.''

'Verzinsels'

Noord-Korea doet het VN-onderzoek naar systematische en grove mensenrechtenschendingen in het land af als ''een complot'' en ''verzinsels''. Het land liet maandag woedend weten dat het de bevindingen van de onderzoekers ''categorisch en geheel verwerpt".

Noord-Korea schildert het rapport af als een poging van de EU, de VS en Japan om aan te sturen op een regimeverandering.

Amnesty

Amnesty International, dat informatie doorspeelde aan de onderzoekscommissie, schat dat sinds de jaren 90 bijna een miljoen Noord-Koreanen door hongersnood om het leven zijn gekomen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie kunnen Noord-Koreanen al vastgezet worden omdat ze familie zijn van 'politieke misdadigers'.

Amnesty stelt dat de Veiligheidsraad van de VN meer druk moet uitoefenen op Noord-Korea om de mensenrechtensituatie te verbeteren. 

"Het VN-rapport legt de afschuwelijke dagelijkse werkelijkheid in Noord-Korea bloot. Het beschrijft de vele en ongekend ernstige mensenrechtenschendingen in het land," zei Roseann Rife, directeur Onderzoek voor Oost-Azië van Amnesty International.

Human Rights Watch (HRW)-directeur Kenneth Roth wil dat een internationaal tribunaal de verantwoordelijke Noord-Koreaanse machthebbers vervolgt.

Roth: ''Dit schokkende rapport moet de ogen van de VN-Veiligheidsraad openen voor de gruwelijkheden die het volk van Noord-Korea teisteren en de stabiliteit van de regio in gevaar brengen." 

Verklaringen

De gruwelijkheden in Noord-Korea waarvan de Verenigde Naties melding maken, zijn talrijk. Verklaringen kwamen van de weinige overlevenden van kampen, maar ook van overlopers, zoals kampbewakers.

Zij vertelden onder meer dat het niet de bedoeling was dat 'de staatsvijanden' die vaak om niks werden opgesloten, ooit vrijkwamen. ''Hun gegevens werden gewist. Ze zouden in het kamp sterven aan het harde werken. We werden erop getraind om ze als vijanden te zien, dus we behandelden ze niet als mensen'', aldus een oud-bewaker.

Het rapport beschrijft persoonlijke ervaringen van martelingen, mishandelingen en vernederingen in de tientallen jaren dat de kampen bestaan. Vrouwen werden verkocht aan (Chinese) mensenhandelaren, verkracht en als ze zwanger werden, werden ze soms zo ernstig mishandeld dat ze hun baby verloren. Ook werd een baby die een bewaker had verwekt, aan de honden gevoerd. 

Verbranden

Mensen moesten hun dode medegevangenen in een pot verbranden waarna ze de resten moesten begraven. Een gevangene zei dat hij in tien jaar tijd zich moest ontdoen van zeker driehonderd lijken.

Ook beschreef hij dat de kampleiding met bulldozers een heuvel waarin dode gevangenen waren begraven, wilde platmaken om er een maïsveld van te maken.

''Toen de bulldozers de grond verplaatsten, kwamen stukken van lijken los, armen, benen en voeten, die de machine voor zich uit rolde. Ik was doodsbang, een ander moest braken.'' De gevangenen moesten daarna de menselijke delen die nog zichtbaar waren, in een greppel gooien.

Verhongeren

Het kamp liet gevangenen opzettelijk verhongeren, onder wie ook kinderen en baby's. Ze konden alleen overleven door insecten, knaagdieren en planten te zoeken en op te eten of manieren te vinden om eten voor bewakers of boerderijdieren te ontfutselen. ''We aten dieren die we vingen meestal levend op.''

Gebruikelijk was ook dat gevangenen, mannen en vrouwen gezamenlijk, zich moesten uitkleden voor de bewakers om hun kleding te doorzoeken.

De blote gevangenen moesten daarna tientallen keren gedwongen hurken en springen. Daardoor zou eventueel verborgen geld, brieven of telefoonnummers uit hun lichaam komen. Daarna staken bewakers hun hand in vagina's en anussen om te kijken of er nog iets in zat. Een oudere vrouw en een zwangere vrouw die het tempo niet konden bijbenen, werden afgeranseld.

Lees meer over:
Tip de redactie