Duizenden Koerden hebben zaterdag in het oosten van Turkije gedemonstreerd voor de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan. 

In sommige steden kwam het daarbij tot gewelddadige confrontaties tussen de demonstranten en de Turkse politie.

Öcalan wordt door nationalistische Turken gezien als de verantwoordelijke voor duizenden doden tijdens de dertig jaar van gevechten tussen de PKK en Turkije. De Koerden zien de PKK-leider als voorvechter van de Koerdische cultuur.

In de stad Diyarbakir braken gevechten uit tussen demonstranten en politie. In Cizre, nabij de Iraakse grens, gooiden demonstranten met brandbommen naar gepantserde voertuigen van de politie.

Terreurorganisatie

De PKK wordt door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten gezien als terreurorganisatie. Begin 2012 begon de Turkse regering met vredesonderhandelingen met Öcalan, die in 1999 werd opgepakt en sindsdien gevangen zit.

Uit de onderhandelingen kwamen onder meer een staakt-het-vuren en een terugtrekking van PKK-rebellen in Turkije tot stand.

De terugtrekking van strijders werd in september een halt toegeroepen, omdat de Turkse regering volgens de PKK geen concessies heeft gedaan in het vredesproces.