Het aantal jonge Franse moslims dat zich in de Syrische burgeroorlog stort, neemt toe.

Dat stelt de Franse onderzoeksrechter Marc Trevidic, die is gespecialiseerd in terrorismebestrijding en radicalisering.

De aanwas van nieuwe rekruten voor de jihad, de heilige oorlog, versnelt volgens Trevidic doordat de eerste lichting inmiddels terug is in Frankrijk en anderen overtuigt om ook te gaan vechten tegen het regime van Bashar al-Assad.

''Grote gebeurtenissen zoals het gebruik van chemische wapens hebben veel mensen geïnspireerd'', zegt de magistraat in een interview met persbureau Reuters. ''Maar er is ook een zeer duidelijke versnelling doordat de eerste lichting terug is gekomen om hun maatjes op te halen.''

Al honderden mensen zijn vanuit Frankrijk naar Syrië vertrokken. Net als hun collega's in andere Europese landen worstelen de Franse autoriteiten met de kwestie.

Veiligheidsdiensten

Veiligheidsdiensten houden de teruggekeerde jihadisten in de gaten, vertelt Trevidic. Hij denkt dat ze niet direct een bedreiging zijn voor Frankrijk, zo lang ze het idee hebben dat ze in Syrië hun doel van een islamitische staat kunnen bereiken. "Ze zullen zich concentreren op Syrië, maar als ze teleurgesteld raken, wordt het gevaarlijker."

Bij de recente lichtingen die naar het oorlogsgebied zijn vertrokken, zaten volgens de rechter ook jonge vrouwen die uit liefde met jihadisten mee zijn gegaan en in Syrië willen trouwen.

De Franse autoriteiten proberen staatsburgers die in het Arabische land willen gaan vechten, tegen te houden en via de rechter aan te pakken. Zo gelastte een Franse rechtbank vorige maand een onderzoek naar het plannen van terroristische aanslagen tegen twee 15-jarigen die op weg naar Syrië in Turkije waren opgepakt.

Achtergrond: Overgangsregering onrealistische inzet conferentie

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië