De Egyptische machthebber, maarschalk Abdel Fattah al-Sisi, is naar Moskou om wapens kopen.

De website van het staatsmediabedrijf al-Ahram meldt dat al-Sisi woensdag samen met minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy naar Rusland is gegaan om over wapenleveranties te onderhandelen. Het bezoek stond voor zover bekend niet op de openbare agenda van het regime in Caïro.

De Verenigde Staten zijn al sinds Egypte bijna 35 jaar geleden vrede met Israël sloot de 'hofleverancier' van de Egyptische militairen. Die hebben een geheim budget voor hun wapentransacties.

Al-Sisi zette vorig jaar de democratisch gekozen president Mohamed Mursi af. Washington ziet met zorg de grote belangstelling van al-Sisi voor onder meer Russisch wapentuig.

Schietpartij

In Egypte is het ondertussen nog altijd onrustig. Bij een schietpartij op een snelweg ten oosten van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn drie agenten om het leven gekomen. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA woensdag gemeld.

Volgens MENA werden de agenten, die aan het patrouilleren waren, vanuit een auto onder vuur genomen. Na de beschieting van de agenten gingen de schutters ervandoor.

Bomaanslagen, zelfmoordaanslagen en schietpartijen zijn de afgelopen maanden fors toegenomen. Veel aanslagen zijn opgeëist door Ansar Beit al-Maqdis, een aan Al-Qaida gelieerde organisatie.

De regering beschuldigt de Moslimbroederschap er echter van achter het geweld te zitten. De Broederschap ontkent dit, maar is desondanks door de regering als terreurorganisatie bestempeld.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte