Hulpverleners zijn er dinsdag niet in geslaagd mensen uit het Syrische Homs te evacueren of hulpgoederen de belegerde stad binnen te krijgen. 

De tijd dringt, want de wankele wapenstilstand die het regeringsleger en de rebellen hebben gesloten verstrijkt woensdag om middernacht.

Aan het oponthoud van dinsdag lagen volgens de Rode Halve Maan technische problemen ten grondslag. Besprekingen tussen de Verenigde Naties en de Syrische regering liepen uit, zei chef operaties Khaled Erksoussi van de hulporganisatie. Daardoor zijn de evacuaties voor een dag stilgelegd.

Activisten ter plaatse gaven Damascus de schuld van de vertraging in Homs. De regering van president Bashar Assad zou willen beletten dat de stadswijken die in handen van de rebellen zijn van voedsel worden voorzien.

"Die schurken werpen obstakels op, ze willen niet dat er hulp binnenkomt", klaagde een activist die zich Abu Bilal noemt.

Vrijgelaten

Eerder op de dag meldde de Syrische staatspers op gezag van gouverneur Talal Barrazi dat 111 mannen uit opstandige wijken van Homs dinsdag zijn vrijgelaten.

De mannen hadden zich maandag overgegeven aan de autoriteiten en waren voor verhoor meegenomen naar een schoolgebouw.

Lot

De VN spraken dinsdag hun zorg uit over het lot van de 259 andere mannen die zich maandag aan het regeringsleger zouden hebben overgegeven.

Voordat een begin werd gemaakt met de evacuaties uit Homs beloofden de Syrische autoriteiten dat rebellen die zouden capituleren ongehinderd mochten terugkeren naar hun leven van voorheen.

De VN houden naar eigen zeggen toezicht op de gevangenen in het schoolgebouw. "We zijn bezorgd over hun lot", zei VN-woordvoerder Martin Nesirky. "Het is van het grootste belang dat hun niets overkomt."

Achtergrond: Overgangsregering onrealistische inzet conferentie

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië