De eerste rechtstreekse gesprekken in de tweede onderhandelingsronde tussen de Syrische oppositie en de regering van president Bashar Assad hebben dinsdag weer niets opgeleverd. 

Dat zei de bemiddelaar van de Verenigde Naties en de Arabische Liga Lakhdar Brahimi. Na drie uur werden de besprekingen beëindigd.

Beide zijden vertelden na afloop dat er over niets overeenstemming was bereikt, zelfs niet over de agenda. De oppositie gaf de regering van Assad hier de schuld van.

"Deze mensen zijn hier niet gekomen voor een politieke oplossing, maar om door te gaan met moorden om één persoon aan de macht te houden", zei oppositiewoordvoerder Louay Safi.

"Er komt een moment dat duidelijk wordt dat het regime geen oplossing wil. Dan zullen we morele druk uitoefenen op de Verenigde Naties om stelling te nemen."

Productief

De Syrische onderminister voor Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad vond juist dat de oppositie zich niet productief opstelt.

"Deze groep verspilt iedereens tijd hier door niets te bespreken en door te zeggen dat er geen terrorisme in Syrië is." De eerste onderhandelingsronde vond twee weken geleden plaats. Ook deze besprekingen leverden niets op.

Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama gelooft op dit moment niet in een progressief eindresultaat.

"De onderhandelingen zijn ver verwijderd van hun doel, het geweld in te dammen", citeert persbureau AP Obama. Volgens de president zou de Syrische staat uiteenvallen en daardoor een internationale dreiging vormen.

Achtergrond: Overgangsregering onrealistische inzet conferentie

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië