De Syrische autoriteiten hebben 336 mannen die de afgelopen dagen uit de oude binnenstad van Homs zijn geëvacueerd, gevangengezet. 

Zij verhoren de meesten zonder direct toezicht van een neutrale partij. Dat heeft een woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr dinsdag gezegd.

De 336 mannen, die in de ogen van de autoriteiten de leeftijd hebben om met de opstandelingen mee te vechten, zaten bij de 1.151 evacués die de afgelopen dagen door een bestand tussen de regering en de opstandelingen de binnenstad van Homs konden verlaten.

Het stadsdeel is al meer dan 1,5 jaar door eenheden van de regering omsingeld. De bevolking lijdt onder een tekort aan voedsel en medicijnen.

Zorgen

De Unhcr-woordvoerster zei dat de mannen zijn verhoord in een school. De VN-organisaties Unhcr en Unicef spreken ook met de evacués.

Het gaat dan over bijvoorbeeld hun gezondheid en hun zorgen. Ook hoopt de volkerenorganisatie via hen meer te weten te komen over de humanitaire situatie in Homs.

Vrijgelaten

Gouverneur Talal al-Barazi van Homs heeft gezegd dat ongeveer honderd mannen na verhoor zijn vrijgelaten, maar de VN hebben tot nu toe de vrijlating van slechts 41 mannen gemeld.

De evacuatie van mensen uit Homs en de hulpverlening aan de mensen die daar moeten blijven, worden woensdagochtend voortgezet.

Lees alles over Syrië