Rusland heeft het afmaken van giraffe Marius in de dierentuin van Kopenhagen veroordeeld als ''inhumaan'' en een ''monsterlijke daad''. 

De Russische minister Sergej Donskoi van Ecologie gebruikte die termen en stak op zijn Facebookpagina zijn geschoktheid niet onder stoelen of banken.

''Het was bitter en triest om dit te zien gebeuren. En terwijl ik alleen de beelden zag, zagen honderden kinderen in Kopenhagen deze monsterlijke daad met eigen ogen. Ik ben gewoon verbijsterd. Ik vind dit een onvergeeflijke fout, een onmenselijke en gruwelijke daad'', aldus Donskoi.

De minister liet verder weten dat hij plaatsvervangende schaamte voelt voor de directie van de dierentuin en de autoriteiten van de Deense hoofdstad Kopenhagen.

De verder gezonde jonge Marius werd zondag afgemaakt en aan de leeuwen gevoerd. Dat was volgens dierentuindirecteur Bengt Holst nodig om inteelt te voorkomen. Onder meer een Nederlands park had de jonge giraffe willen opnemen. Tienduizenden mensen hebben inmiddels een internetpetitie getekend voor het aftreden van 'giraffebeul' Holst.