De stakingsacties van het personeel van de metro in Londen zijn van de baan. Dat maakten de betrokken vakbonden dinsdagmiddag bekend.

Vorige week legde het metropersoneel het werk al geruime tijd neer uit protest tegen de plannen om alle bemande loketten voor kaartverkoop te vervangen door machines.

Mede daardoor zouden 950 banen verloren gaan. Na gesprekken over de modernisatieplannen besloten de vakbonden dinsdag de plannen voor een nieuwe staking van 48 uur voorlopig op te schorten. Verdere besprekingen vinden de komende weken plaats.

De vakbonden besloten de staking af te blazen nadat de werkgevers hadden voorgesteld de reorganisatie voorlopig uit te stellen.

De staking van vorige week leidde tot veel chaos op het spoor. Er reden minder treinen en er werden bussen ingezet. Reizigers moesten rekening houden met langere reistijden. In Londen maken dagelijks zo’n drie miljoen mensen gebruik van de metro.

Reputatie

Volgens de Londense Kamer van Koophandel zijn grootschalige stakingen in de metro slecht voor de reputatie van de Britse hoofdstad en kosten ze de stad veel geld.

De ondernemersvereniging schat dat met een tweede staking van 48 uur de totale kosten van de werkonderbrekingen zouden zijn opgelopen tot circa 200 miljoen pond (241 miljoen euro).