De voormalig premier van Italië, Silvio Berlusconi, moet zich vanaf dinsdag opnieuw verdedigen tegen aanklachten van corruptie. Welke rechtszaken lopen er tegen Berlusconi?

In de corruptiezaak die deze week door de rechter in Napels wordt behandeld, wordt Berlusconi verantwoordelijk gehouden voor het omkopen van een senator in 2006.

De 77-jarige Berlusconi zou zijn politieke tegenstander Sergio De Gregorio 3 miljoen euro hebben geschonken om over te stappen naar zijn politieke partij, om daarmee de regering van Romano Prodi te verzwakken.

Er lopen nog meer rechtszaken tegen Berlusconi, die drie keer premier van Italië was (1994-1995, 2001-2006 en 2008-2011).

Rubygate

Vorig jaar werd Berlusconi veroordeeld in de geruchtmakende prostitutiezaak 'Rubygate'. Hij zou in 2010 tijdens 'bunga bunga'-seksfeesten bij hem thuis hebben betaald voor seks met de 17-jarige Marokkaanse danser Karima El-Mahroug, ook wel Ruby genoemd.

Berlusconi kreeg een celstraf van zeven jaar opgelegd. Daarnaast werd hem verboden ooit nog een politieke functie te bekleden.

De oud-premier zou bovendien zijn macht hebben misbruikt om ervoor te zorgen dat Ruby werd vrijgelaten nadat zij was opgepakt voor diefstal. Berlusconi zou hebben gevreesd dat zijn link met Ruby bekend zou worden nu zij in de handen van de autoriteiten was. Daarom oefende hij druk uit op de politie om haar vrij te laten.

In afwachting van het hoger beroep hoeft Berlusconi de straf nog niet uit te zitten.

Vrijspraak

Advocaten van Berlusconi bepleitten begin januari van dit jaar opnieuw vrijspraak in Rubygate, terwijl het OM in Milaan eind januari een nieuw onderzoek aankondigde.

Behalve de oud-premier worden nog 44 personen in dat onderzoek betrokken, onder wie enkele van de meisjes die bij seksfeestjes in zijn huis aanwezig waren.

Onderzocht wordt of Berlusconi meisjes heeft omgekocht om een voor hem gunstige getuigenverklaring te krijgen.

Fraude

De enige zaak waar Berlusconi tot op heden definitief voor is veroordeeld, is belastingfraude. In augustus werd een veroordeling wegens fraude bij zijn bedrijf Mediaset in hoger beroep uiteindelijk gegrond verklaard.

In november werd Berlusconi definitief weggestuurd door een meerderheid in de Italiaanse senaat.

De 77-jarige hoeft de celstraf van vier jaar vanwege zijn hoge leeftijd niet uit zitten. Hij kan huisarrest of taakstraffen krijgen, voor een duur van een jaar.

Afluisteren 

Verder speelt er een afluisterkwestie. Berlusconi zou afgeluisterde gesprekken met een politieke rivaal over een bankschandaal hebben laten publiceren in de krant Il Giornale, een dagblad dat werd gerund door zijn broer Paolo.

Ook in deze zaak loopt het hoger beroep nog altijd. De celstraf van een jaar die hem werd opgelegd, hoeft Berlusconi daarom nog niet uit te zitten. Hetzelfde geldt voor Paolo, die een gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden kreeg opgelegd.  

Uitgever

In een andere rechtszaak moest Berlusconi via zijn holding 494 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan zijn aartsrivaal Carlo de Benedetti, na de schimmige aankoop van uitgever Mondadori.

De holding van Berlusconi nam Mondadori in 1991 over, na een duel om het mediabedrijf met een holding van De Benedetti. Een advocaat van Berlusconi werd in deze zaak in 2007 schuldig bevonden aan het omkopen van een rechter.

Omkoping

Een andere zaak die nog altijd niet is afgerond, is het schandaal rond Gianpaolo Tarantini. Deze zakenman zou voor prostituees hebben gezorgd die langskwamen bij de villa van Berlusconi in de buurt van Milaan.

Berlusconi zou mensen hebben aangespoord om foutieve verklaringen te geven over geld dat hij onder anderen aan Tarantini zou hebben gegeven. Zo wilde hij verdoezelen dat hij in zijn Milanese villa regelmatig seks had met prostituees.