De Pakistaan Karim Khan, die al jaren actie voert tegen de Amerikaanse aanvallen met drones in zijn land, is enkele dagen geleden aangehouden in zijn huis in de garnizoensstad Rawalpindi.

Hij zou zaterdag naar Europa reizen en onder meer praten met Nederlandse, Duitse en Britse parlementariërs, meldden lokale media.

Circa twintig veiligheidsfunctionarissen hebben Khan meegenomen naar een onbekende bestemming. Dat heeft Shahzad Akbar, de advocaat van Khan, dinsdag laten weten.

Akbar zei dat de mannen die Khan meenamen niet van de politie kunnen zijn geweest. ''Politiemensen moeten een persoon binnen 24 uur na zijn arrestatie aan een rechter voorgeleiden, maar dat is in het geval van Khan niet gebeurd'', zei de advocaat. ''We hebben niets meer van hem gehoord sinds hij is meegenomen.''

Broer

Khan is afkomstig uit de stammenregio Noord-Waziristan. Zijn zoon en een broer werden in 2009 gedood door een aanval met een drone.

Een jaar later diende Khan bij een rechter in zijn land een aanklacht in tegen de Amerikanen wegens de aanval. In november vorig jaar nam de Pakistaan opnieuw juridische stapen tegen de Amerikanen na een aanval met drones in het noordwesten van het land. Khan zei dat door de actie onschuldige burgers waren gedood.