Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de mogelijkheid aangekaart om meer troepen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek te sturen.

Hij heeft 'de diep verontrustende toestand' in het verpauperde en wetteloze land maandagavond besproken met de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius.

Ban vroeg Fabius wat kan worden gedaan om de Afrikaanse vredestroepen te ondersteunen en de inzet van troepen van de Europese Unie te versnellen. Ook de vraag 'of additionele troepen moeten worden voorzien' kwam aan de orde, zei Bans woordvoerder Martin Nesirky.

De secretaris-generaal herhaalde dat de internationale gemeenschap een 'collectieve verantwoordelijkheid' heeft tegenover de bevolking van de CAR. "De internationale respons moet robuust genoeg zijn om een einde te maken aan het geweld en iets te voorkomen wat kan leiden tot meer wijdverbreide gruwelen", zei Nesirky.

Chaos

De CAR verkeert in chaos sinds rebellen uit het noorden van het land vorig jaar de macht overnamen. Eenmaal in de hoofdstad Bangui gingen de opstandelingen zich te buiten aan geweld tegen de bevolking, waarna een tegenbeweging op gang kwam die zo mogelijk nog gewelddadiger te werk ging.

Franse en Afrikaanse militairen zijn tot nog niet bij machte gebleken het geweld een halt toe te roepen.