Het Kremlin zal na de Olympische Spelen waarschijnlijk geen investeringen meer doen in de badplaats Sotsji.

Dat zei de Russische president Vladimir Poetin maandag tijdens een gesprek met inwoners van de stad, meldden Russische media. ''Sotsji moet op een andere manier worden ontwikkeld.''

Poetin ziet het liefst dat de stad een familievriendelijk toeristisch gebied blijft waar mensen uit de middenklasse hun vakantie kunnen doorbrengen.

In december werd geopperd dat de regio kan worden omgevormd tot gokgebied, om de investeringen van de Spelen terug te verdienen. Dat ziet de president niet zitten, omdat het dan een exclusief oord voor de rijkere Russen zou worden.

De Olympische Spelen in Sotsji zijn met een kostenplaatje van ongeveer 40 miljard euro de duurste Spelen ooit. Volgens het Kremlin is het grootste deel van de kosten opgegaan aan de ontwikkeling van infrastructuur in de regio. De daadwerkelijke voorbereiding op het sportevenement zou tussen de 3,5 en 5 miljard euro hebben gekost.

Corruptie zou de oorzaak zijn van de hoge kosten voor de ontwikkeling van de Russische badplaats. Volgens sommige berichten zou zeker 20 miljard euro zijn verduisterd. President Vladimir Poetin zei maandag dat de autoriteiten na de Spelen een onderzoek beginnen naar corruptie.

Bouwvakkers

Maandag maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat meer dan zesduizend bouwvakkers die in de Russische stad onbetaald werkten aan de bouw van de olympische faciliteiten, alsnog door hun werkgevers gecompenseerd zijn. Het comité deed onderzoek naar ongeveer vijfhonderd bedrijven die betrokken waren bij de bouw.

Bedrijven die hun werknemers niet betaalden zijn beboet en veroordeeld tot betaling van compensaties. Vooral migranten werkten mee aan de bouw van faciliteiten voor de Olympische Spelen.