Inwoners van de belegerde Syrische stad Homs hebben maandag eindelijk voedsel en medicijnen ontvangen.

Hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan slaagden er onder moeilijke omstandigheden in om de humanitaire hulpgoederen uit te delen in het oude deel van de stad, dat al meer dan zeshonderd dagen wordt belegerd door de regeringstroepen.

De gang naar Homs was gevaarlijk en werd in het weekend tijdelijk stopgezet na beschietingen van het konvooi, waarvan de trucks duidelijk gemarkeerd waren met een rode halve maan.

Het overkoepelende Internationale Rode Kruis deed maandag een dringend beroep op de strijdende partijen in Syrië om zijn medewerkers veilig en onbelemmerd hun werk te laten doen.

Ze zijn diep bezorgd om de aanvallen, waardoor dit weekend een chauffeur van een hulptruck gewond raakte. De strijdende partijen moeten de rode emblemen respecteren, zoals volgens het internationaal oorlogsrecht is afgesproken.

Drie jaar

Tegelijk roepen de hulporganisaties en de VN-voedselorganisatie WFP op om alle belegerde gebieden in Syrië te voorzien van hulpgoederen. Volgens WFP-directeur Ertharin Cousin is Homs slechts een van de zeker veertig belegerde plekken in Syrië. In totaal zijn ongeveer een kwart miljoen mensen afgesneden van basisvoorzieningen.

Volgens Cousin zijn zeker 4,25 miljoen mensen in Syrië afhankelijk van voedselhulp. De burgeroorlog duurt al bijna drie jaar.

Dossier Syrië