De Europese Unie heeft een stap gezet richting communistisch Cuba. De EU-lidstaten willen een dialoog met de machthebbers in Havana beginnen omdat het land bezig is met hervormingen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-lidstaten zetten maandag in Brussel het licht op groen. Het overleg met Cuba moet leiden tot het eerste akkoord tussen de EU en het land in het Caribisch gebied.

De EU hoopt meer democratische hervormingen te bereiken, maar ook respect voor de mensenrechten en verdere economische ontwikkeling.

''Ik hoop dat Cuba dit aanbod zal accepteren. En dat we binnenkort aan een sterkere relatie kunnen werken'', aldus EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Tot voor kort bestond er bij EU-landen terughoudendheid over toenadering, maar inmiddels staan alle neuzen dezelfde kant op, aldus diplomaten. Gezien de hervormingen die in Cuba in gang zijn gezet, is het zinvol te proberen met Cuba een stap verder te komen, luidt het in Brussel.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bracht begin januari een bezoek aan het land. ''Cuba isoleren is niet het verstandigste'', zei hij toen. ''Het is tijd dat de EU de band met Cuba gaat herzien.''