De Thaise politie heeft maandag voor het eerst een kopstuk van de protestbeweging tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra opgepakt wegens overtreding van de noodtoestand.

Andere leiders van de beweging staat hetzelfde lot te wachten, waarschuwt de regering.

Sonthiyarn Cheunruethainaitham werd bij een hotel in het noorden van Bangkok opgepakt en voor verhoor meegenomen naar een bureau van de grenspolitie in een noordelijke buitenwijk van de hoofdstad.

De Afdeling Speciale Onderzoeken liet weten de voormalige directeur van het nieuwsbedrijf Tnews te beschouwen als de 'stafchef' en 'een na belangrijkste figuur' van de protestbeweging, na leider Suthep Thaugsuban.

"Wij zullen meer protestleiders oppakken die de wet op dezelfde wijze hebben overtreden", zei directeur-generaal Tharit Pengdit. Voor negentien kopstukken van de protestbeweging zijn maandag arrestatiebevelen afgegeven en voor dertien anderen ligt een aanvraag klaar, zei hij.

Aftreden

De betogers, voornamelijk afkomstig uit de stedelijke midden- en bovenklasse en mensen uit het zuiden, willen dat Yingluck met haar regering aftreedt om plaats te maken voor een niet-gekozen volksraad, die hervormingen moet doorvoeren en corruptie bestrijden. Ze proberen de regering het werken onmogelijk te maken totdat zij toegeeft.

Yingluck weigert af te treden. Zij zegt dat zij met een ruime meerderheid is gekozen en open staat voor hervormingen, maar dat een raad zoals door haar tegenstanders wordt voorgesteld ongrondwettig en ondemocratisch zou zijn.

Nooddecreet

Na een toename van het geweld rond de demonstratieplekken vorige maand vaardigde de regering een nooddecreet uit, waardoor de autoriteiten openbare bijeenkomsten konden verbieden, uitgaansverboden konden instellen en binnenlandse nieuwsberichten konden censureren.

Het zestig dagen geldende besluit verleent de politie ook extra bevoegdheden om mensen aan te houden, doorzoekingen te verrichten en verdacht materiaal in beslag te nemen.

Krachtens de noodtoestand kan Sonthiyarn zonder formele aanklacht dertig dagen worden vastgehouden. De politie moet wel wekelijks om verlenging van zijn hechtenis vragen.