In Genève is maandag de tweede ronde begonnen van de vredesonderhandelingen over de oorlog in Syrië. De speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi hoopt op een nieuwe start tussen de Syrische regering en de pro-westerse oppositie.

Brahimi hoopt de afgezanten van de Syrische regering en van de pro-westerse oppositie te kunnen overtuigen dat ze zich serieus bereid verklaren te praten over een einde aan de oorlog en over wat voor bewind er daarna moet komen.

Hij wil maandag in Genève aan het begin van de tweede ronde gesprekken de partijen eerst apart spreken ter voorbereiding op gezamenlijk overleg. Dat zou enkele dagen kunnen duren.

Brahami heeft blijkens een maandag opgedoken brief van hem aan de partijen dringend verzocht de wil te tonen om wat te maken van het vredesproces, dat op initiatief van het Kremlin en het Witte Huis is gestart.

Onder leiding van Brahimi wordt gedurende een week weer geprobeerd de wrede burgeroorlog op zijn minst te temperen. Het uiteindelijke doel is een politieke oplossing voor de oorlog.

Primeur

De eerste ronde was van 22 tot 31 januari en leverde niets op. Wel was het een primeur dat de partijen met elkaar spraken. Ook beloofden ze toen iets aan de erbarmelijke toestand van belegerde burgers in Homs te doen.

Afgelopen donderdag werd bekendgemaakt dat de strijdende partijen daar afspraken over hebben gemaakt. Maar de evacuatie van burgers en de hulpverlening aan de belegerde oude stad van Homs, is nu ook een geschilpunt tussen de onderhandelingspartners.

Ze beschuldigen elkaar ervan de hulpverlening te hinderen.

Druk

Wel komen de partijen tegen wil en dank tot elkaar. Assad vindt net als veel Syriërs in het land zelf dat de Nationale Coalitie (NC) die de oppositie in Genève vertegenwoordigt, maar een onbeduidend clubje ballingen is. En die zijn volgens Assad voor de kar gespannen van westerse machten en Arabische Golfstaten.

Maar onder druk van Rusland nemen de gezanten van Assad de NC in Genève serieus. Dat laatste is voor de NC een opsteker en een reden om het niet te snel op te geven. De NC praat nu met Assad terwijl het eerst niet eens wilde komen zonder dat hij het veld ruimde

Achtergrond: Overgangsregering onrealistische inzet conferentie

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië