Het water in de Engelse rivier de Theems, die door Londen stroomt, heeft op meerdere plekken een recordpeil bereikt.

Dat heeft de BBC maandag gemeld. Het water van de Theems stijgt nog steeds.

Volgens de politie lopen zeker 2.500 woningen in het graafschap Surrey gevaar. Enkele meetstations bij de Theems hebben de hoogste waterstanden geregistreerd sinds ze in de jaren 80 en 90 zijn geïnstalleerd.

Engeland land kampt al geruime tijd met overlast door hoog water. Sinds december zijn zo'n achtduizend woningen getroffen. Met name in het graafschap Somerset in het zuidwesten van Engeland houden de problemen aan. Ook daar zijn waarschuwingen gegeven voor nieuwe overstromingen in het poldergebied Somerset levels.

Na twee maanden van recordneerslag voorspellen meteorologen nog zeker tot en met donderdag iedere dag regen. ''Het extreme weer blijft een bedreiging deze week.

We verwachten ernstige overstromingen van maandagavond tot en met dinsdag bij de Theems in Berkshire en Surrey'', aldus Paul Leinster van het Milieuagentschap (EA).

Kritiek

Zijn organisatie heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen omdat er maar weinig zou zijn gedaan om overstromingen te voorkomen.

Voorzitter Lord Smith vindt echter dat zijn mensen ''honderd keer meer'' weten over overstromingen dan de politici die kritiek hebben geuit.

De Britten lijken inmiddels naar Nederland te kijken om herhaling te voorkomen. Een delegatie van Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen (UVW) en het kenniscentrum Deltares was zondag op uitnodiging van de Britse regering in het land om de waterproblemen te bespreken.