De Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) ziet de bezetting van gebouwen door antiregeringsbetogers als een 'manifestatie van terrorisme'. 

Dat liet de dienst zondag in een verklaring weten. De SBU zei ook de staat van paraatheid te hebben verhoogd naar aanleiding van een groot aantal bommeldingen.

De veiligheidsdienst zei dat er bommeldingen zijn gedaan bij onder meer vliegvelden, treinstations en belangrijke pijpleidingen.

De uitspraak van de SBU over de overheidsgebouwen is een duidelijke waarschuwing aan het adres van de oppositie, die al weken een aantal gebouwen in de hoofdstad bezet houdt.

Zondag gingen opnieuw dertigduizend tegenstanders van de regering de straat op in Kiev. Ze eisen al maanden het vertrek van de regering en president Viktor Janoekovitsj.

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek vertelde de menigte dat de Europese Unie en de Verenigde Staten klaar staan om financiële hulp te verlenen. Volgens hem staat het land op de rand van de afgrond. ''De criminele regering moet zo snel mogelijk weg. Ons pad is een nieuwe grondwet, een nieuwe president, een nieuwe regering en een nieuwe natie", aldus Jatsenjoek.

Druk

"De autoriteiten zijn al bang voor ons", zei oppositieleider Oleh Tjahnibok zondag tegen de menigte in Kiev. "We moeten ze verder onder druk zetten." 

De oorspronkelijke aanleiding voor de protesten was de beslissing van Janoekovitsj om af te zien van een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie, en in plaats daarvan de banden met Rusland aan te halen.

De protesten verliepen lange tijd vreedzaam. De vlam sloeg eind vorig jaar in de pan toen de regering een strenge antidemonstratiewet aannam.