Iran en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) hebben nieuwe afspraken gemaakt over samenwerking. 

Dat zei de Iraanse vertegenwoordiger bij het IAEA zondag tegen het Iraanse persbureau ISNADe nieuwsdienst spreekt van "twee dagen van constructive technische gesprekken in Teheran".

Wat de afspraken precies om het lijf hebben is niet bekendgemaakt, maar INSA zegt dat de details van de geplande stappen door de atoomwaakhond worden gerapporteerd aan de Verenigde Naties.

Een diplomatieke bron in Wenen zei tegen persbureau Reuters dat een van de maatregelen samenhangt met een onderzoek van de IAEA naar een mogelijk militaire kant van het nucleaire programma van Iran.

Het land houdt vol niet te werken aan kernwapens, maar voelde lange tijd weinig voor medewerking aan controles.

Akkoord

In november kwamen Iran, de VS, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland overeen dat Iran zijn nucleaire activiteiten zou inperken in ruil voor versoepeling van het sanctieregime dat door de internationale gemeenschap tegen de Islamitische Republiek werd ingesteld.

Dat akkoord trad op 20 januari in werking, voor een periode van zes maanden. Deze maand moeten nieuwe gesprekken leiden tot een permanente overeenkomst.