De dierentuin van Kopenhagen heeft zondag een gezonde giraffe afgemaakt om inteelt te voorkomen. Het jonge dier is aan de leeuwen gevoerd, zei Tobias Stenbaek Bro, woordvoerder van de dierentuin.

Stenbaek Bro zei dat de dierentuin was geadviseerd door de Europese Associatie van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) om de giraffe - met de naam Marius - af te maken, omdat er in het fokprogramma van de organisatie al veel giraffes met dezelfde genen zijn.

Dierentuinen zijn niet verplicht het advies van de EAZA, die zich het behoud van de wereldwijde biodiversiteit ten doel stelt, op te volgen, maar veel verantwoordelijke dierentuinen zijn wel lid, aldus de woordvoerder.

Meer dan twintigduizend mensen ondertekenden een online petitie om Marius te redden. Een individu heeft zelfs vijfhonderdduizend euro voor de giraffe geboden, maar dit werd afgewezen. 

Tientallen

Wetenschappelijk directeur Bengt Holst van de dierentuin liet de BBC weten dat de actie om Marius te redden ''veel te ver ging''. De giraffe sparen zou volgens Holst niet in het belang zijn van de soortgenoten van Marius.

Om het overleven van de soort te garanderen, moeten volgens Holst de giraffes met de beste genen worden uitgekozen. Hij benadrukte dat de dierentuin jaarlijks enkele tientallen dieren laat inslapen om te zorgen dat dierenbevolkingen gezond blijven.

Animal Rights

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights Sweden heeft geen goed woord over voor het handelen van de dierentuin. "Het is geen geheim dat dieren worden gedood als er geen ruimte voor ze is of als de genen van de dieren niet interessant genoeg zijn", schreef de groep in een verklaring.

"De enige manier om dit soort praktijken tegen te gaan is door geen dierentuinen meer te bezoeken." 

Hoenderdaell

Het lukte het dierenpark niet Marius ergens anders onder te brengen. Verschillend dierenparken zouden op het laatste moment alsnog hebben aangeboden de giraffe over te nemen.

Het Noord-Hollandse dierenpark Landgoed Hoenderdaell wilde Marius graag in het park hebben om hem zo te redden van de dood.

Maar de dierentuin in Kopenhagen wees dat aanbod af. Hoenderdaell is geen onderdeel van het Europese fokprogramma voor giraffen en kreeg de giraffe dus niet, gaf de dierentuin in Kopenhagen als reden.

''Dat klopt, we hebben ook nog geen giraffen'', zei directeur Robert Kruijff van het dierenpark in Anna Paulowna zondag. ''Onze savanne is bijna klaar en het was een uitdaging geworden om snel een binnenverblijf te bouwen, maar een gezonde giraffe schiet je niet dood. Bovendien deed een Britse dierentuin hetzelfde aanbod en ook daar is Kopenhagen niet op ingegaan.''

Hoenderdaell vangt meer dieren op, zoals leeuwen en tijgers die bijvoorbeeld uit een circus komen.

Redmiddel

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) sluit niet uit dat het in Nederland een enkele keer voorkomt dat een dierentuin een gezond dier doodt. Dat gebeurt volgens de NVD echter alleen als uiterste redmiddel, bijvoorbeeld in het belang van de kudde.

''Voor alle dieren met een fokprogramma bestaat een Europese database voor uitwisseling'', aldus directeur Marielle van Aggelen. ''Soms moet een dier de kudde verlaten, omdat dat in het wild ook zo zou gaan.''

Bekijk beelden (beelden kunnen als schokkend worden ervaren):