China heeft recente beschuldigingen van de VS afgewezen. Volgens de Verenigde Staten gebruikt China "vage territoriale claims" om langzaam maar zeker meer controle in de Zuid-Chinese Zee te verkrijgen.

Dat schrijft persbureau AP zondag.

Over het zeegebied is China in een bittere twist met Japan verwikkeld. Volgens de VS zijn de territoriale claims in strijd met internationale wetgeving.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spoort de VS aan om een "rationale en eerlijke houding" aan te nemen. Het vergroten van de spanningen is niet bevorderlijk voor de handhaving van vrede en stabiliteit, aldus de Chinezen.

Sinds de autoriteiten in de Chinese provincie Hainan op 1 januari de nieuwe regels instelden, moeten schepen eerst goedkeuring krijgen voordat ze in deze wateren mogen vissen.

Volgens de VS verhogen de nieuwe wetten de spanning tussen China en andere landen rondom de Zuid-Chinese Zee. Het gebied bevat veel olie en gas, waar behalve China ook de Filipijnen, Taiwan, Maleisië, Brunei en Vietnam aanspraak op maken.