Gehuwde homoparen krijgen in de Verenigde Staten dezelfde juridische bescherming als getrouwde heterostellen. Minister van Justitie Eric Holder gaat dat dit weekeinde nog bekendmaken.

Dat melden Amerikaanse media zaterdag, waaronder The Washington PostHet nieuwe beleid van de federale overheid geldt ook in staten waar het homohuwelijk niet wordt erkend. 

Het ministerie van Justitie zal alle medewerkers in het hele land maandag opdracht geven voortaan volgens de nieuwe richtlijnen te handelen.

Net als heteroparen mogen gehuwde homostellen onder meer weigeren een getuigenis af te leggen die bezwarend zou kunnen zijn voor de partner. 

Als een lid van een getrouwd homostel in de gevangenis zit, krijgt dit koppel dezelfde rechten als heteroparen. Daarbij gaat het onder meer om bezoekregelingen en het tijdelijk verlaten van de cel voor bijvoorbeeld een begrafenis.

Verheugd

Actiegroepen voor homorechten reageren verheugd op de plannen van Holder. ''De levens van talloze toegewijde homoseksuele en lesbische koppels zullen hierdoor ten goede veranderen", zei voorzitter Chad Griffin van de Human Rights Campaign.