Na het paardenvleesschandaal wacht het Verenigd Koninkrijk nu ook een nepvoedselschandaal.

Uit een grootschalige laboratoriumtest blijkt dat zeker een derde van de voedselproducten in de winkel niet bevat wat wordt beweerd of foutief is geëtiketteerd. Dat meldt The Guardian zaterdag.

Er wordt mozzarella verkocht die voor minder dan de helft uit kaas bestaat, ham op pizza's die bestaat uit gevogelte of een vleesemulsie en bevroren garnalen die voor de helft uit water bestaan, blijkt uit de laboratoriumbevindingen. Ook is er rundvlees vermengd met varkensvlees en gevogelte.

Een kruidenthee bleek geen kruiden te bevatten en geen thee te zijn, maar glucosepoeder met daarin een medicijn tegen obesitas. De 'thee' bevatte dertien keer de normale dosis van het medicijn dat door een deskundige moet worden voorgeschreven.

Voor de test zijn negenhonderd monsters genomen uit consumentenvoedsel dat wordt verkocht in het Engelse West Yorkshire. Experts vrezen dat de tests een weerspiegeling zijn van landelijke voedselverkoop.

De bevolking loopt mogelijk gevaar, omdat er voor overheden minder geld beschikbaar is voor controle op en analyse van voedsel.