Een Oekraïner die vrijdag probeerde een toestel dat onderweg was naar Istanbul te kapen, wilde met zijn actie de vrijlating van Oekraïense demonstranten bewerkstelligen.

Dat hebben de Turkse autoriteiten zaterdag gezegd. Waarschijnlijk opereerde de man in zijn eentje en heeft hij geen banden met terreurorganisaties, zei de Turkse minister van vervoer.

De 45-jarige Oekraïner, Artem Hozlov, schermde in het toestel met een bom en wilde de koers verleggen richting Sotsji, waar de Olympische Winterspelen worden gehouden. De bemanning wist hem te misleiden, waarna hij na de landing in Istanbul kon worden gearresteerd. Een explosief werd niet aangetroffen.

De man werd zaterdag door de Turkse politie verhoord. Wanneer hij wordt aangeklaagd is nog niet bekend.

"De passagier eiste de vrijlating van 'gijzelaars' in Oekraïne", zei Maksim Lenko, hoofd van de onderzoeksafdeling van de Oekraïense veiligheidsdienst. "Hij dreigde anders het toestel op te blazen."

De Turkse tv-zender NTV citeerde een van de andere passagiers die zei dat de man de vrijlating van gevangenen in Oekraïne eiste, onder wie van voormalig premier Joelia Timosjenko.