De jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos, prinses Cristina, is zaterdag voor de rechter in Palma de Majorca verschenen om te getuigen in een zaak over fraude en verduistering van overheidsgeld.

De prinses is bij de zaak betrokken door haar echtgenoot, Iñaki Urdangarin. Die was van 2003 tot 2006 voorzitter van een liefdadigheidsstichting in Barcelona, het Instituut Nóos, waar 6 miljoen euro zou zijn verdwenen.

Rechter José Castro voelde de prinses circa vijf uur aan de tand, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. Cristina moest onder meer tekst en uitleg geven over Aizoon, een bedrijf waarvan ze samen met haar man eigenaar is. De rechter verdenkt het paar ervan Aizoon te hebben gebruikt voor het witwassen van geld dat Urdangarin en een zakenpartner frauduleus hebben verdiend bij Nóos.

Volgens bronnen in de rechtszaal reageerde de prinses ontwijkend op circa 95 procent van de vragen die de rechter haar stelde. Ook ontkende ze dat zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken.


Bekijk de beelden:

Goede naam

In het door de crisis geplaagde Spanje wordt de goede naam van de koninklijke familie zwaar op de proef gesteld door het strafrechtelijk onderzoek naar het gesjoemel bij Nóos.

Die stichting moest onder meer onderzoek doen naar de voor - en nadelen van grote projecten zoals de organisatie van sportevenementen. Nóos had belangrijke klanten bij de overheid, zoals de autonome regio's Valencia, Madrid en de Balearen.