De Russische president Vladimir Poetin heeft in het Zuid-Russische Sotsji bij de opening van Olympische Winterspelen, ''een privégesprek'' gehad met zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj. 

Dit heeft het Kremlin zaterdag laten weten.

Oekraïne verkeert in een slepende politieke crisis. Poetin heeft het land miljarden krediet toegezegd en steunt daarmee de regering Janoekovitsj. Die steun is echter pas stilgelegd door Poetin omdat de pro-Russische premier in Oekraïne is afgereden.

Janoekovitsj ligt onder vuur bij de oppositie omdat hij te veel naar de pijpen van Poetin zou dansen en diens autoritaire regeerstijl ook in Oekraïne wil toepassen.

Lening

Zaterdag werd ook bekend dat Rusland het tweede deel van een lening van 15 miljard dollar (11 miljard euro) nog niet heeft verstrekt aan Oekraïne. De Russen wachten eerst op een betaling van Oekraïne, dat nog een schuld van 2,7 miljard dollar heeft voor de gasleveranties uit Rusland.

"Wij zullen de beloftes die wij aan Oekraïne hebben gedaan waarmaken, maar we zien graag dat Oekraïne haar verplichtingen nakomt", zei de Russische minister Anton Siloeanov van Financiën tijdens een persconferentie.

Oekraïne heeft het eerste deel van de lening, 3 miljard dollar, in december al ontvangen. Ook heeft het Oost-Europese land korting gekregen op de gasprijs van Rusland. De lening van Rusland wordt in termijnen verstrekt tot in mei.

Lees al het nieuws over de Winterspelen in Sotsji