Duizenden moslims zijn vrijdag de hoofdstad Bangui van de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvlucht. 

Zij werden begeleid door het zwaarbewapende Tsjadische leger. Een man die uit een wegrijdende truck viel, werd verminkt en vermoord door een woedende menigte.

Geweld tussen christenen en moslims heeft sinds december al aan meer dan duizend mensen in Bangui het leven gekost. Vooral de moslimminderheid was het mikpunt van het geweld.

De moslims worden ervan verdacht een islamitische rebellengroep te steunen die de macht wil grijpen in het overwegend christelijke land.

Vluchtelingen zeiden tegen medewerkers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) dat ze hun land hebben verlaten uit angst om vermoord of aangevallen te worden.

Vooronderzoek

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft vrijdag laten weten een vooronderzoek te beginnen naar de gruwelijkheden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dit is bekendgemaakt bij monde van aanklager Fatou Bensouda.

In het land heerst sinds vorig jaar chaos na een staatsgreep. Moslimrebellen en christelijke milities vechten sindsdien een bloedige strijd uit.

Het ICC gaat onderzoek doen naar verhalen over honderden moorden, verkrachtingen, slavernij, vernietiging van eigendommen, plunderingen, martelingen en het rekruteren en inzetten van kinderen bij vijandigheden. ''Bij veel incidenten lijken slachtoffers doelwit te zijn vanwege hun religieuze achtergrond'', aldus de aanklager.

Bensouda gaat bekijken of er juridisch onderzoek moet volgen naar de wreedheden. Het Strafhof vervolgt mensen die verdacht worden volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

Achtergrond: Nieuw Rwanda dreigt in Centraal-Afrikaanse Republiek