De Zuid-Afrikanen kiezen op woensdag 7 mei een nieuw parlement. Dat heeft president Jacob Zuma vrijdag bekendgemaakt na overleg met de premiers van de negen provincies en de nationale kiesraad. 

Zuma roept Zuid-Afrikanen op zich te registreren, zodat zij later kunnen stemmen. Na het weekend is registreren niet meer mogelijk. 

De president merkte vrijdag op dat het op verkiezingsdag precies twintig jaar geleden is dat er een einde kwam aan de blanke heerschappij in Zuid-Afrika. Op 7 mei 1994 konden alle Zuid-Afrikanen, blank én zwart, hun stem uitbrengen in de verkiezingen.

Algemeen wordt verwacht dat de regeringspartij ANC aan de macht blijft en dat Zuma zich kandidaat zal stellen voor een tweede ambtstermijn.

Corruptie

Hoewel de populariteit van de partij door onder meer de corruptie en een falende aanpak van de criminaliteit en de werkloosheid is verminderd, lijkt de oppositie geen kans te maken om het ANC van het regeringspluche te verdrijven.

Vorige week leek de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Mamphela Ramphele de presidentskandidaat te worden van de oppositiepartij de Democratische Alliantie, maar zij zag daar na een week van af.

Ramphele was de partner van Steve Biko, de leider van de zwarte bewustzijnsbeweging, die in 1977 in zijn cel werd doodgeslagen.