De evacuatie van Syrische burgers uit de belegerde oude stad van Homs is vrijdag rond het middaguur begonnen. Dat meldde de Syrische staatsomroep.

Naar verwachting kunnen ongeveer tweehonded vrouwen, kinderen en mannen boven 55 jaar de stad verlaten.

Om dat mogelijk te maken, is er volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een driedaags staakt-het-vuren afgesproken. De evacuatie is de eerste fase in de uitvoering van een akkoord over de hulp aan de hongerende bevolking van de stad.

De Syrische staatsmedia maakten de overeenkomst tussen de regering en de oppositie over de evacuatie van burgers uit de stad donderdag bekend.

De Verenigde Naties en humanitaire organisaties hebben voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden klaarliggen in de buitenwijken van de Syrische stad, die 130 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus ligt.

De belegering van Homs kwam al aan de orde tijdens de eerste vredesgesprekken over de oorlog vorige maand in Genève. Dat leidde toen nog niet tot hulp aan de ongeveer 3000 mensen die in de oude stad vastzitten. Een van hen is de Nederlandse pater Frans van der Lugt.

Hij sprak onlangs over de zeer nijpende situatie in de stad. De honger is het grootste probleem, zei hij in het Arabisch in een filmpje op internet. Het is niet bekend of ook Van der Lugt de binnenstad verlaat.

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië