De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland is in verlegenheid gebracht nadat donderdag een gesprek uitlekte op YouTube.

In het fragment is te horen hoe Nuland aan de telefoon met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev onderstreept dat niet de EU, maar de VN een rol moeten spelen in het Oekraïense conflict: "Fuck the EU".

Nuland heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor haar ondiplomatieke uitlatingen uit het gesprek van 27 januari.

Angela Merkel vindt het ''absoluut onacceptabel'' dat de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland ''fuck the EU'' heeft gezegd. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier heeft dat vrijdag laten weten.

Merkel liet weten dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton uitstekend werk doet. Volgens haar zal de Europese Unie zich blijven inspannen om de situatie in Oekraïne te kalmeren.

De Europese Unie zelf wil geen inhoudelijk commentaar geven. ''Wij reageren principieel niet op onderschepte privégesprekken'', aldus een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel vrijdag.

Speciale gezant

Nuland en de ambassadeur bespreken hoe de Amerikaanse regering secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN ertoe kan overhalen de Nederlandse diplomaat Robert Serry als zijn speciale gezant naar Oekraïne te sturen.

Serry (1950), in de jaren 90 de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, zou moeten helpen bij de totstandkoming van een akkoord tussen president Viktor Janoekovitsj en de oppositie.

Nuland spreekt de hoop uit dat oppositieleider Arseni Jatsenjoek de nieuwe premier wordt. Voor oud-bokskampioen Vitali Klitsjko ziet ze geen rol weggelegd in een nieuwe regering. "Ik denk niet dat dat een goed idee is."