Sigrid Kaag denkt niet dat Syrië de verscheping van zijn voorraad chemische wapens met opzet vertraagt. Dat zei de Nederlandse topdiplomate donderdag na een besloten beraad van de VN-Veiligheidsraad.

Kaag is hoofd van de gecombineerde missie van de VN en de OPCW die de vernietiging van de wapens coördineert. ''Het uitstel heeft een reden, het is niet onoverkomelijk'', zei ze.

Volgens een anonieme diplomaat heeft Kaag tegen de leden van de VN-Veiligheidsraad gezegd dat Syrië de verwijdering van zijn chemische wapens uit het land moet versnellen om op tijd klaar te zijn met de vernietiging ervan. Internationaal is afgesproken dat dat voor 1 juli moet gebeuren.

De giftige stoffen worden per schip het land uit gebracht. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zei onlangs dat meer dan 95 procent van het arsenaal chemische stoffen nog in het land ligt. De vernietiging van de stoffen vindt plaats op zee.

Acht weken

De verscheping zou zes tot acht weken achterlopen op schema. De Syrische regering stelt dat dit komt door logistieke en veiligheidskwesties, maar westerse landen nemen geen genoegen met die verklaring.

De Russische onderminister voor Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei eerder deze week dat Syrië op 1 maart klaar kan zijn met het weghalen van de wapens.

Kaag praat vrijdag in Den Haag leden van de Tweede Kamer bij over de vernietiging van het Syrische wapentuig.

Dossier Syrië | 'Grote gevaren vooor missie chemische wapens Syrië'