Honderden gevangenen zijn donderdag vrijgekomen nadat een gevangenis in de Syrische stad Aleppo is bestormd en overgenomen door een groep radicale moslims.

Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten laten weten. In de gevangenis zitten drieduizend mensen opgesloten.

De aanhangers van het al-Nusra Front en Ahrar al-Sham, twee bewegingen met banden met terreurbeweging al-Qaeda, bezetten een deel van de gevangenis na gevechten met militairen. Daardoor zouden tientallen rebellen en militairen het leven hebben verloren.

Rami Abdel-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat ondertussen 80 procent van het gevangencomplex is overgenomen.

Volgens de Syrische staatstelevisie is een van de slachtoffers de plaatselijke commandant van al-Nusra. Hij zou uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië afkomstig zijn. 

Het medium meldt dat de aanval op de gevangenis succesvol is afgeslagen. Dit wordt echter tegengesproken door Abdel-Rahman. Er zou momenteel nog gevochten worden in de gevangenis.

De aanval begon met een zelfmoordaanslag bij de ingang van het gebouw.

Achtergrond: Overgangsregering onrealistische inzet conferentie

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië