In acht westerse landen is met nationale acties voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen tot op heden 225 miljoen euro opgehaald.

Dat meldt het overkoepelende hulporgaan, Emergency Appeals Alliance (EAA), donderdag.

De opbrengst is het resultaat van nationale acties zoals die van Giro 555, waarbij hulporganisaties samenwerken om geld in te zamelen, vaak in partnerschap met omroepen.

In Nederland werd 36.198.780 euro opgehaald. Met het geld zijn onder meer voedselpakketten, lesmaterialen, hygiënepakketten, bouwmateriaal, rijst en zaden aan boeren verstrekt.

Waarschuwen

Drie maanden nadat tyfoon Haiyan de Filipijnen trof, waarschuwen hulpverleners dat de wederopbouw van de getroffen gebieden nog jaren zal duren. Ze benadrukken dat er nog veel tijd en geld nodig is voor de Filipijnen de schade die Haiyan achterliet te boven is.

De tyfoon raasde op 8 november over het land, waarbij volgens de meest recente cijfers van de Filipijnse overheid 6.201 mensen om het leven kwamen en 1.785 mensen vermist raakten.

Door de storm zijn 1,1 miljoen huizen deels of totaal verwoest. Ruim twintigduizend families leven nog in evacuatiecentra. De overheid heeft hulp gevraagd bij het herbouwen van achthonderdduizend huizen.

Volgens SHO is 80 procent van de bevolking begonnen met het herbouwen van hun huis, maar is er dringend behoefte aan bouwmaterialen. "De start van de wederopbouw is er, maar dat is echt een begin", zegt een woordvoerder tegenover NU.nl.

Inkomen

Hoewel de opbouwfase begonnen is, verleent het Rode Kruis ook nog steeds noodhulp. "Dat is lang", meent een woordvoerder van de hulporganisatie. "Er zijn nog steeds mensen (deels) afhankelijk van hulp, of dat nu van hulporganisaties is of van hun familie."

Miljoenen mensen kunnen door de gevolgen van de tyfoon niet in hun eigen onderhoud voorzien. "Akkers zijn verwoest, en als mensen al spullen hebben zoals vee of kokosnoten om te verkopen, zijn de markten nog niet functionerend. De prijzen zijn heel hoog en veel winkels en fabrieken zijn nog niet hersteld."

Bij veel hulporganisaties ligt de prioriteit nu dan ook bij oplossingen bieden om inkomsten te genereren, merkt SHO. Zo worden banen gecreërd voor reparatie van wegen of de reconstructie van huizen. Bij voorkeur wordt echter geprobeerd mensen te laten terugkeren binnen hun eigen sector, zoals visserij en landbouw.

De meeste organisaties die zijn aangesloten bij de SHO werken grotendeels of helemaal met lokale hulpverleners via partnerorganisaties.

Achtergrond: Wederopbouw Filipijnen duurt nog jaren | Dossier Tyfoon Filipijnen