De Verenigde Naties verwelkomen de afspraken die zijn gemaakt over hulp aan de verhongerende mensen in de belegerde Syrische stad Homs.

Het akkoord moet onder meer voedselhulp en de evacuatie van burgers mogelijk maken.

''De VN en humanitaire organisaties hebben voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden in de buitenwijken van Homs. Ze zijn klaar voor onmiddellijke distributie, zodra het groene licht wordt gegeven'', aldus VN-woordvoerder Farhan Haq.

De overeenkomst werd eerder donderdag wereldkundig gemaakt door Syrische staatsmedia.

De belegering van de oude stad van Homs, waar mensen verhongeren, kwam al aan de orde tijdens de eerste vredesgesprekken over de oorlog vorige maand. Dat leidde toen nog niet tot hulp aan de ongeveer 3000 mensen die vastzitten in de oude stad van Homs.

Nederlandse pater

Een van de mensen daar is de Nederlandse pater Frans van der Lugt. Hij sprak onlangs over de zeer nijpende situatie in de stad. Van der Lugt liet weten dat hij en de christenen en moslims in de stad zwaar te lijden hebben.

Honger is volgens hem het grootste probleem. Er is niets te eten en ouders zoeken op straat naar eten voor hun kinderen, liet Van der Lugt weten. ''We houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood'', sprak de jezuïet in het Arabisch in een filmpje dat op internet verscheen.

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië