Het Kremlin is blij met de zware Nederlandse delegatie die naar de Winterspelen in Sotsji komt.

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, stelt in de krant Kommersant dat de Nederlandse regering terecht niet luistert naar de 'slecht geïnformeerde' demonstranten.

Hij antwoordde op een vraag over anti-Russische protesten in het Westen, onder meer in Nederland. Mensenrechtenactivisten hebben volgens Peskov ''in elk land hebben hun eigenaardigheden en de Nederlandse staan bekend om hun kleurrijke optredens en felle actie''.

''We moeten natuurlijk naar hen luisteren, maar ze zijn helaas niet altijd goed geïnformeerd over waar ze tegen protesteren. Vaak zou het protest met een korte uitleg over hoe het werkelijk in elkaar zit, kunnen worden gekalmeerd'', aldus Peskov.

Hij denkt dat de Nederlandse regering wel goed geïnformeerd is, want ''daarom komen niet alleen het koninklijk paar maar ook de minister-president van Nederland, dat wil zeggen de hele leiding van het land''.

65 wereldleiders

De Spelen worden de komende weken door 65 wereldleiders bezocht, zo meldde Dmitri Tsjernisjenko, de voorzitter van het organiserend comité, donderdag.

Volgens Tsjernisjenko gaat het om een record en waren er bijvoorbeeld in Vancouver in 2010 drie keer minder wereldleiders te gast. 

Niet alle bekende wereldleiders geven echter acte de presence. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron en de Duitse president Joachim Gauck laten verstek gaan.

Voor sommigen van hen was de mensenrechtensituatie in Rusland en de discriminatie van homoseksuelen aanleiding om niet naar Sotsji af te reizen.